Gävle kommun sanerar tidigare sågverk i Norrsundet

Gävle kommun har beviljats statligt stöd av Länsstyrelsen för att sanera området vid gamla sågverket i Norrsundets hamn. Saneringen är en del i kommunens miljöarbete med att minska antalet förorenade områden.

”Nu renar vi äntligen delar av Norrsundets industriområde från gamla synder både för den biologiska mångfalden men också för att fler ska kunna bo, leva och upptäcka den fantastiska Hamrångebygden, säger kommunalråd Therese Metz (MP).”

Området vid före detta Kopparfors sågverk är ett av de mest förorenade områdena i Gävle kommun och har den högsta riskklassen, riskklass 1. Marken är främst förorenat av dioxin, något som är vanligt vid gamla sågverk och uppkom när man behandlade trä förr i tiden.

Nu har Gävle kommun beviljats drygt 23 miljoner kronor i statligt stöd för att sanera området. Stora Enso Timber AB som är delansvarig kommer dessutom stå för sin andel på cirka 30 procent.

I ett första steg upphandlas nu en extern projektledare och till hösten planeras projekteringen att starta. Under nästa år sker saneringen av området som innebär att man gräver ur marken och kör massorna till externa mottagningsanläggningar. Därefter fyller man upp med rena massor.

Det är Norrsundets hamn AB som äger marken, men för att få statligt bidrag för saneringen behövs en huvudman i form av en kommun eller en statlig myndighet. Gävle kommun har tagit på sig huvudmannaskapet och är därmed den som ansvarar för själva genomförandet av saneringen.

”Eftersom kommunen inte äger marken har vi ingen ekonomisk vinning i det här arbetet. Vi gör det för att ta ansvar för en renare mark och bättre miljö i Gävle. Men markägaren och Stora Enso Timer AB  kommer vara en viktig part under själva utförandet, säger Viktor Lundgren, tf enhetschef för projekt och exploatering, Gävle kommun.”

”Med vår historia som en stark industrikommun så har vi tyvärr också många förorenade områden. Att rena dem kostar mycket pengar och tar tid, men det är viktigt att kommunen både samordnar och genomför den här typen av insatser tillsammans med staten och företag för att skapa en positiv effekt för framtiden. När allt fler vill upptäcka Norrsundet för att både leva, bo och turista så ska såklart såväl mark som vatten vara rent och hälsosamt. Det här projektet är viktigt på många sätt, säger kommunalråd Therese Metz (MP).”