Aktuellt
Så fungerar hbtqi-rådet
Hbtqi är ett paraplybegrepp och en förkortning för homosexuella, bisexuella, transpersoner, queerpersoner och intersexpersoner. Rådet är ett samrådsorgan som ska tillvarata hbtqi-perspektivet i kommunens samtliga verksamheter. Rådet riktar sig till hbtqi-personer, personer som är engagerade i frågorna och hbtqi-organisationer som är verksamma kommunen
- Rådet ska vara ett samrådsorgan i syfte att bevaka och tillvarata hbtqi-perspektivet i kommunens samtliga verksamheter.
- Rådet bevakar och tar upp frågor som berör hbtqi-relaterade aspekter för hbtqi-personer och deras livsvillkor.
- Våra styrelser och nämnder informerar i rådet om sin verksamhet och planerade förändringar som är betydelsefulla för hbtqi-personers livsvillkor.
- Rådet sammanträder 2-4 gånger per år.
- Genom samråd vara med och utforma kommunens verksamheter i ett tidigt skede, särskilt verksamheter som rör hbtqi-personer.
- Rådet är remissinstans i frågor som rör hbtqi -personer.
Kommunfullmäktige i Gävle har beslutat att inrätta ett hbtqi-råd som ska vara ett samrådsorgan i syfte att bevaka och tillvarata hbtqi-perspektivet i kommunens samtliga verksamheter1. Hbtqi är ett paraplybegrepp och en förkortning för homosexuella, bisexuella, transpersoner, queerpersoner och intersexpersoner.
Funktion
Vårt hbtqi-råd är ett forum för samråd i frågor som berör hbtqi-relaterade aspekter för hbtqi-personer. I och med att hbtqi är ett samlingsbegrepp är målgruppen heterogen, bestående av personer med många olika erfarenheter och det är därför av stor vikt att rådsmötena är av en öppen, lättillgänglig och tillåtande karaktär, med låga trösklar för deltagande.
Syftet med rådet är dels att bereda möjlighet för hbtqi-personer till insyn och delaktighet i kommunen och dess verksamheter, dels att bereda möjlighet för engagerade personer att vara delaktiga och bidra till att utveckla och förbättra våra verksamheter ur ett hbtqi-perspektiv. Rådets arbetsformer syftar till att även bidra till ett utbyte av kunskap och erfarenheter mellan hbtqi-communityt i hela kommunen.
- Rådet ska ge nämnder och styrelser inom kommunkoncernen möjlighet att ta del av och beakta hbtqi-personers synpunkter i ett tidigt skede.
- Rådet har i uppgift att vara ett samrådsorgan i syfte att bevaka och tillvarata hbtqi-perspektivet i kommunens verksamheter.
- Rådet riktar sig till hbtqi-personer, personer som är engagerade i frågorna och hbtqi-organisationer som är verksamma i kommunen.
Arbetsformer
Hbtqi-rådet organiseras av kommunstyrelsen och samordnas av Styrning och stöd Gävle.
Sammanträden
Rådets ordförande kallar till hbtqi-råd, två till fyra gånger årligen. Vid rådet avhandlas frågor och teman som bedöms relevanta av målgruppen eller av kommunens representanter i beredningen.
Rådet är ett öppet möte dit alla hbtqi-personer, företrädare för hbtqi-organisationer och personer engagerade i hbtqi-frågor är välkomna att delta. Rådsmötena utformas med särskilt fokus på tillgänglighet och sänkta trösklar för deltagande som möjliggör att personer som känner ett engagemang i frågorna ska kunna delta.
För att säkerställa att mötena sker på ett tryggt sätt ska dessa främst ske i kommunens egna lokaler. Vid möten kan föranmälan användas om detta anses nödvändigt för att skapa ett tryggt rum. Syftet med detta är att alla ska känna sig trygga att delta.
Beredning
Inför rådsmötet hålls en beredning bestående av två ledamöter utsedda av kommunstyrelsen och en ledamot vardera från organisationerna Gävle Pride och RFSL-Gävleborg. Nya ledamöter utses vid start av ny mandatperiod och uppdraget pågår under hela mandatperioden eller till dess en ledamot avsäger sig uppdraget. Rådets ordförande utses av kommunstyrelsen. Beredningen ska utöver planering av nästkommande rådsmöte även identifiera vilka verksamheter inom kommunen som kan komma att behöva involveras vid respektive rådstillfälle. Detta för att säkerställa mottaglighet och möjliggöra en delaktighet utifrån ovan beskrivna funktion för rådet.
Mötesanteckningar
Vid rådsmötet skrivs mötesanteckningar som delges mötesdeltagarna och publiceras på kommunens webbsida. Rådet samordnas av Styrning och stöd Gävle och bemannas av tjänsteman från enheten Social hållbarhet.
Arvodering
Mötesarvode utgår till de ledamöter i beredningen som inte deltar vid beredningsmötena genom sin ordinarie tjänst eller förtroendeuppdrag och erhåller arvode därifrån. Arvode och resekostnadsersättning utgår i enlighet med gällande bestämmelser om ersättning för förtroendeuppdrag i Gävle kommunkoncern. Arvode utgår inte för hbtqi-rådets sammanträden.
Utvärdering
Inrättandet av ett hbtqi-råd innebär även att nya arbetsformer testas för hur rådgivande organ i Gävle kommun kan fungera. Rådet ska därför utvärderas, senast inför start av ny mandatperiod 2026.
Kallelser och protokoll
Delta i hbtqi-rådet
Hbtqi-rådet är ett öppet möte men riktar sig till hbtqi-personer, personer som är engagerade i frågorna och hbtqi-organisationer som är verksamma kommunen. För att delta kan en föranmälan vara nödvändigt.
För att få kallelse när nytt rådsmöte är på gång kan du anmäla ditt namn och mejladress till socialhallbarhet@gavle.se.
Lyft din fråga till rådet
Om du vill tipsa våra representanter i rådet om ämnen du tycker att vi ska ta upp är du välkommen att ta kontakt med oss via mail, telefon eller besök.