Livsmiljö Gävle

Livsmiljö Gävle bygger, utvecklar och påverkar dagens och framtidens samhälle. 

Livsmiljön i Gävle är den miljö som kommunens invånare och besökare upplever, bor och verkar i. För en god livsmiljö krävs bland annat tillgång till service, rekreationsområden, bostäder, arbetsplatser samt kultur- och fritidsaktiviteter

Sektorns knappt 500 medarbetare skapar förutsättningar för en god livsmiljö genom att planera, utveckla och bygga dagens och framtidens samhälle samtidigt som vi skapar glädjefyllda, meningsfulla och spännande kultur- och fritidsupplevelser.

Sektorchef är Eva Jackson.

Livsmiljö Gävle består av åtta verksamheter

Det övergripande uppdraget är att utveckla kulturlivet i Gävle, med fokus på barn och unga. Inom kulturverksamheten finns enheterna Kulturskolan, Konst och kultur samt Gasklockorna.

Verksamhetschef

Sofia Nohrstedt
E-post: sofia.nohrstedt@gavle.se

Kulturskolan

Anordnar kurser inom bild, cirkus, dans, media, musik och teater för barn och unga. Kulturskolan erbjuder också gratis kulturpedagogisk verksamhet i vissa stadsdelar i samarbete med bibliotek och fritidsgårdar.

Konst och kultur

Enheten omfattar Gävle Konstcentrum som ansvarar för konst i det offentliga rummet och kommunens konstsamling. Konstcentrums verksamhet innefattar även pedagogisk verksamhet samt en konsthall med årliga utställningar. Inom enheten handläggs också stöd till det lokala konstlivet samt föreningsstöd.

Gasklockorna

Arbetar operativt med evenemangs- och konferensverksamhet vid området Gasklockorna. Enheten bedriver restaurangverksamhet samt kulturverksamhet i form av Bio 7:an.

Verksamheten har det övergripande ansvaret för idrotts- och friluftsverksamheten i Gävle kommun. Inom fritidsverksamheten finns enheterna Bad, Anläggning och underhåll, Fritidsstöd och utveckling samt Gavlehov.

Verksamhetschef

Johan Öholm
E-post: johan.oholm@gavle.se

Bad

Enheten ansvarar för Fjärran Höjderbadet, Valbobadet, Valbo ishall och Lillhagsbadet. Förutom att erbjuda allmänheten tillgång till baden så har man också simskoleundervisning, rehab och simträning på badanläggningarna.

Anläggning och underhåll

Enheten har ett övergripande ansvar för drift och underhåll av verksamhetens anläggningar. Enheten ansvarar också för Hemlingby friluftsområde vilket bland annat innefattar restaurangverksamhet i Hemlingbystugan.

Fritidsstöd och utveckling

Enheten ansvarar för stöd och bidrag till idrottsföreningar. Här arbetar man också med utrednings- och utvecklingsfrågor rörande idrott, leder/naturstigar, friluftsbad, kust, båtliv och fiske i kommunen.

Gavlehov

Enheten ansvarar för Gavlehovshallen samt hanterar bokningar av Gävle kommuns idrottshallar och gymnastiksalar.

Gävle konserthus arrangerar konserter och till verksamheten hör en professionell symfoniorkester och enheterna Publik & marknad, Kongress & event samt Scen & teknik.

Verksamhetschef

Örjan Hans-Ers
E-post: orjan.hansers@gavle.se

Gävle symfoniorkester

Orkestern erbjuder gävlebor och andra besökare upplevelser av levande musik på hög professionell nivå. Gävle symfoniorkester har årliga skolkonserter och återkommande samarbeten med bland annat kulturskolorna i Gävle.

Publik & marknad

Enheten Publik och marknad ansvarar för biljettförsäljning och kundservice. Här hanteras också Gävle konserthus marknadsföring samt administration av hemsidor och sociala medier.

Kongress & event

Enheten Kongress och event ansvarar för uthyrning av Gävle Konserthus till externa konsertarrangörer, kongresser, möten och event.

Verksamheten Bibliotek innefattar stads- och närbibliotek men även konsumentvägledning och EU-information.

Bibliotekschef

Petra Jonsson
E-post: petra.c.jonsson@gavle.se

Stadsbibliotek

Biblioteket ger besökare möjlighet till lån av böcker, tidningar och andra medier. Här arrangeras också författarsamtal, sagostunder, utställningar och andra aktiviteter.

I biblioteket finns också Europa Direkt som ger information och rådgivning i frågor som rör EU och assisterar i kontakter med EU:s institutioner.

Närbibliotek

Närbiblioteken innefattar åtta folkbibliotek lokaliserade i Andersberg, Bergby, Bomhus, Forsbacka, Hille, Sätra och Valbo. Sex av åtta bibliotek är integrerade folk- och skolbibliotek. Det innebär att bibliotekslokalen ligger i en skola, men riktar sig till alla invånare i stadsdelen.

Konsument Gästrikland

Konsument Gästrikland är ett samarbete mellan fem kommuner (Gävle, Sandviken, Hofors, Ockelbo och Älvkarleby). Här erbjudes kostnadsfri och opartisk konsumentvägledning och budget- och skuldrådgivning till alla invånare i dessa kommuner. Konsument Gästrikland arbetar preventivt genom att erbjuda utbildningar, föreläsningar och seminarier om konsumentkunskap och privatekonomi.

Den tekniska verksamheten arbetar med trafikfrågor samt planering, drift, förvaltning och exploatering av kommunal mark. Inom verksamheten finns enheterna Beställning och strategi, Planering och analys, Projekt och exploatering samt Drift och förvaltning.

Verksamhetschef

Jan Karlgren
E-post: jan.karlgren@gavle.se

Beställning och strategi

Enheten är mottagare av de ärenden som kommer in till verksamheten. Enheten arbetar med samordningsfrågor och har ett helhetsperspektiv över processerna i verksamheten. Här beställs och godkänns förstudier och utredningar. Enheten handlägger också ärenden om färdtjänst, parkeringstillstånd och skolskjuts.

Planering och analys

Enheten är beredande och genomför förstudier och utredningar enligt beställning. Enheten ansvarar för att säkerställa att tillräckliga resurser finns vid genomförande av projekt och uppdrag. Inom enheten ligger också ansvar för planering av hållbart resande.

Projekt och exploatering

Enheten genomför projekt enligt beställning. Enheten har rollen som byggherre och verksamhetsutövare.

Drift och förvaltning

Enheten ansvarar för drift och förvaltning av kommunal mark såsom vägar, parker och naturmark. Inom enhetens ansvarsområde ligger också drift av farleder, trafikfrågor samt tillståndsfrågor som avser kommunal mark.

Verksamheten Plan och bygg syftar till att möjliggöra byggande i kommunen. Inom verksamheten finns enheterna Plan, Bygglov, Kart och mät/GIS samt Kommunala lantmäterimyndigheten.

Verksamhetschef

Ulrica Olsson
E-post: ulrica.1.olsson@gavle.se

Plan

Enheten tar fram översikts- och detaljplaner som reglerar hur mark och vatten ska användas. Enheten arbetar också med miljö- naturvårds- och kulturmiljöfrågor samt ansvarar för miljöövervakning inom delområdena vatten, luft, buller, mark och strålning. Planenheten ansvarar för vissa naturvårdsprojekt såsom bildande av naturreservat.

Bygglov

Enheten hanterar bygglovsansökningar, anmälningar, förhandsbesked och tillsynsärenden samt gör inspektioner vid nybyggnationer. Inom enheten handläggs också bostadsanpassningsbidrag och ansökning om bostadsförtur.

Kart och mät/GIS

Enheten ansvarar för förvaltning av Gävle kommuns baskarta och producerar grundkartor och nybyggnadskartor som underlag i plan- och bygglovsprocessen. Enheten tar fram namnförslag till vägar och allmänna platser samt arbetar med utveckling, förvaltning och support av kommunens geodatabaser.

Kommunala lantmäterimyndigheten

Enheten ansvarar för fastighetsbildning, fastighetsreglering och den officiella registerkartan inom hela kommunen. Enheten utför alla typer av lantmäteriförrättningar och har en viktig del i plan- och bygglovsprocessen.

Kommunala lantmäterimyndigheten utför även lantmäteriuppdrag såsom att upprätta fastighetsförteckningar.

Verksamheten Miljö och hälsa arbetar med frågor som relaterar till miljö- och hälsoskydd. Inom verksamheten finns enheterna Miljö- och hälsoskydd samt Livsmedel och tillstånd.

Verksamhetschef

Patrik Gustavsson
E-post: patrik.gustavsson@gavle.se

Miljö- och hälsoskydd

Enheten bedriver tillsyn samt ger stöd och information inom områdena hälsoskydd och miljöskydd. Hälsoskyddstillsynen omfattar bland annat inomhusmiljöfrågor som buller och fukt, men kan också avse till exempel enskilda avloppsanläggningar.

Miljöskyddstillsynen innefattar kontroll av verksamheter som är tillstånds- eller anmälningspliktiga samt tillsyn över flera mindre verksamheter.

Livsmedel och tillstånd

Enheten utför inspektioner för att säkerställa att mat och dricksvatten är säkert och för att ingen konsument ska bli vilseledd rörande livsmedels innehåll. Enheten genomför livsmedelskontroller hos verksamheter såsom restauranger, gatukök, livsmedelsbutiker, kiosker och dricksvattenanläggningar. Enheten ansvarar för handläggning av tillstånd samt tillsyn enligt Alkohollagen, Tobakslagen, Lotterilagen och Lag om handel med receptfria läkemedel.

Delar av enhetens uppdrag ligger inom socialnämndens ansvar.

Verksamhetsstöd bidrar till att effektivisera sektorns processer genom att stödja sektorns kärnverksamheter. Verksamhetsstöd stödjer samtliga verksamheter inom Livsmiljö, det vill säga både verksamheterna under Kultur- och fritidsnämnden och verksamheterna under Samhällsbyggnadsnämnden.

Chef för Verksamhetsstöd

Susanne Laurin
E-post: susanne.laurin@gavle.se

Inom Verksamhetsstöd finns kompetenser som:

  • Administration
  •  Ekonomi
  •  HR
  •  IT
  • Juridik
  • Kommunikation
  • Kvalitets-och verksamhetsutveckling
  • Frågor som rör diarium och arkiv
  • Frågor som rör nämndernas arbete