Så går det till på Barnahus

Här kan du läsa om hur det går till på Barnahus, hur vi jobbar, vilka som jobbar här och hur du hittar oss.

Barnen och ungdomarna som kommer till Barnahus

Barnen och ungdomarna som kommer till Barnahus kommer alltid via socialtjänsten eller polisen efter att det kommit in en anmälan om misstanke om brott. Socialtjänsten gör alltid en bedömning om det ska göras en polisanmälan. De brott som polisanmäls är vålds- och/eller sexualbrott (Brottsbalken 3,4 och 6 kapitlet).

Så går det till efter en anmälan

När en polisanmälan kommit in samlas de samverkande myndigheterna till ett samråd.

På ett samråd finns personal från Barnahus, en barnåklagare, en barnförhörsutredare från polisen, en socialsekreterare från socialtjänsten, en representant från barn- och familjehälsan/ ungdomsmottagningen samt en barnläkare. Vid behov kan barn- och ungdomspsykiatrin kontaktas för konsultation.

På samrådet planeras hur det fortsatta utredningsarbetet hos socialtjänsten respektive polis ska bedrivas i ärendet, innefattade förhör och behov av skydd och stöd.

När barn och ungdomar ska förhöras

När barn och ungdomar kommer till Barnahus tas de emot av barnutredaren från polisen som också ska hålla i förhöret. I förhörssituationen deltar bara barnet eller ungdomen och polisens utredare.

De andra myndighetspersonerna som behöver ta del av barnets eller ungdomens berättelse följer förhöret via en TV-skärm i ett angränsande rum. Förhörssamtal med barn under 15 år, och i vissa fall med ungdomar upp till 18 år, spelas in för att eventuellt kunna användas vid en rättegång.

När ett barn eller ungdom behöver en läkarundersökning

I de fall barnet eller ungdomen behöver läkarundersökas förbereds det av en lekterapeut. Oftast sker läkarundersökningar i Barnahus lokal där det finns ett särskilt undersökningsrum.

Efter förhöret

I de flesta kommuner i Gävleborgs län erbjuder socialtjänsterna stöd efter förhöret redan samma dag till barnen/ungdomarna och deras familjer.

Personal på Barnahus

På Barnahus arbetar två samordnare – en representant för länets alla socialtjänster och en representant från polisen. De ansvarar också för att utbilda andra yrkesgrupper som arbetar med barn och ungdomar utifrån den kunskap och erfarenhet som finns om barn och ungdomar som är utsatta för våld och sexuella övergrepp.

Kontakt

Gävleborg

Besöksadress: Vågskrivargatan 5, Gävle
Postadress: Vågskrivargatan 5, 803 20 Gävle

Filial Hudiksvall

Besöksadress: Norra Kyrkogatan 17 B, Hudiksvall

Barnahus samordnare hos socialtjänsten

026-17 92 31
076-760 42 76

Barnahus samordnare hos polisen

073-665 28 48

Barnahus samordnare för hedersförtryck och våld

026-17 84 68
072-146 77 82

Socialjouren (öppet kvällar och helger)

026-10 02 25.
Vid akut eller överhängande fara för ett barn eller ungdom ringer du 112.

Till startsidan