Dricksvatten
Alla människor har behov av vatten. Utan vatten börjar du snabbt må dåligt. Dricksvatten är mer akut än mat. Se till att ha vattendunkar eller tomma flaskor hemma för att kunna fylla på vatten vid de kommunala vattentankarna som kommer ställas ut, om det inte kommer vatten ur kranen.
Så här fungerar nödvattenförsörjningen i kommunen
Om det skulle uppstå brist på dricksvatten i kommunen har vi en plan för hur nödvatten ska tillhandahållas. Du kan läsa mer om detta i vår nödvattensplan.
Läs mer om tillgång till vatten i en kris på Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps webbplats.
Mat
Det är viktigt att äta även under en samhällsstörning. Ha gärna mat hemma som har lång hållbarhet och som inte kräver särskild matlagning.
Livsmedelsverket har förslag på krismenyer för en hel vecka.
Torrvaror
- Pulverpotatismos
- Mjölk / vegetabilisk mjölkersättning*
- Snabbtillagad pasta, nudlar, matgryn eller ris
- Havregryn, rågflingor, mjöl eller frukostflingor
- Pulversoppa
- Hårt bröd och kex
- Mjukt bröd med lång hållbarhet
- Mandel, nötter och frön
- Torkad frukt
- Choklad, energibars
*Torrmjölkspulver (100 gram pulver = en liter mjölk), ultrahög temperaturbehandlad, UHT mjölk eller motsvarande växtbaserade alternativ.
Konserver
- Mjukost eller annat hållbart pålägg
- Kött- och fiskkonserver, till exempel köttfärssås, tonfisk, makrill i tomatsås, ravioli, laxbullar, köttbullar, kokt kött
- Ätfärdiga bönor och linser
- Soppkonserver
- Tomat- och grönsakskonserver, grytbaser och pastasåser
- Frukt- och bärkonserver
- Sylt, fruktmos eller marmelad
- Fruktkräm, färdigblandad blåbärs- och nyponsoppa
Andra livsmedel som är bra att ha hemma
- Olja, ättika och vinäger
- Kaffe, te, kakao
- Honung, socker
- Joderat salt, buljongtärningar, tomatpuré, olika smaksättare och kryddblandningar
- Mjöl, bakpulver och torrjäst
- Vatten på flaska
Frukt, rotfrukter, grönsaker och ägg kan förvaras i rumstemperatur men de håller längre vid kylskåpsförvaring.
Läs mer om hur du kan förbereda ditt matförråd för en kris här.
Kommunikation
Det är viktigt att ha tillgång till samhällsinformation vid händelser för att man ska veta vad som händer och hur man bör agera. Därför är det bra att ha tillgång till exempelvis en radio med batterier. Så kan du hålla dig uppdaterad under hela händelsen. Sveriges radio P4 är beredskapskanal och den kanal man ska söka sig till vid inträffade händelser.
Källkritik
Tänk på att vara källkritisk. Hämta bara information från verifierade källor. Krisinformation.se är en verifierad källa. Att dela vidare rykten och icke-bekräftad information kan leda till en sämre hantering av en händelse och att människor skadas.
Läs mer om källkritik och säker information på krisinformation.se
Värme
Särskild under de kalla vintermånaderna kan det snabbt bli kallt inomhus om uppvärmningen inte fungerar. Flera lager kläder, filtar, täcken och att samla familjen i ett rum bidrar till att hålla värmen uppe. Energimyndigheten har information om hur snabbt hus blir utkylda utan tillförd värme och hur värmen kan hållas kvar längre.
Se hur snabbt ditt hus blir kallt utan fungerande uppvärmning på Enegimyndighetens webbplats.
Se hur behåller du värmen vid ett längre värmeavbrott på Energimyndighetens webbplats.
Inför strömavbrott
Vid större elavbrott påverkas inte bara belysningen och elektriska apparater i hemmet, utan i vissa fall även värme, vatten, telefoni och datakommunikation. Det kan vara bra att ha exempelvis en batteridriven eller solcellsdriven radio, ficklampor, batterier, powerbank och stearinljus hemma.
Läs mer om hur du förbereder dig inför strömavbrott på krisinformation.se
Broschyren Om krisen eller kriget kommer
MSB har även tagit fram broschyren Om krisen eller kriget kommer som skickades i en ny version till alla hushåll i november 2024. I broschyren kan du läsa vad kriser, höjd beredskap och påverkanskampanjer innebär och hur du kan förbereda dig.
Broschyren finns på flera språk, lättläst svenska, teckenspråk och i punktskrift. Den finns även inläst på svenska och engelska. Du kan ladda ner eller beställa broschyren Om krisen eller kriget kommer gratis hos MSB här.
På msb.se hittar du information om hur du kan förebygga risker och förbereda dig för en kris. Du hittar även förslag på vad du kan ha i en krislåda och hur du bör tänka kring vatten, värme, mat och kommunikationer.