Källkritik och säkra källor
På Krisinformations webbplats krisinformation.se får du tips på enkla frågor att ställa dig för att kunna värdera och bedöma sanningen i den information du tar del av. Det är också viktigt att du är källkritisk innan du delar information vidare. Här hittar du också en checklista som du kan stämma av mot innan du delar information vidare.
Exempel på säkra källor vid kris
- Krisinformation.se
På Krisinformation.se finns samlad information från svenska myndigheter. - Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB)
På msb.se finns information om vad du som privatperson kan tänka på i och med det säkerhetspolitiska läget. Det finns även råd till myndigheter och företag samt information om vad MSB gör. - Regeringen
Information på regeringen.se - Migrationsverket
Information på migrationsverket.se
Viktigt meddelande till allmänheten – VMA
När det inträffar en stor olycka eller en allvarlig händelse som myndigheterna behöver informera om, används systemet VMA. På krisinformation.se hittar du mer information om VMA.
Du kan få VMA i flera olika kanaler:
- utomhusvarning med tyfoner (Hesa Fredrik)
- via radio och tv
- från Krisinformation.se via webb, app och i sociala medier
- notis från Sveriges Radios app – SR Play.
- via sms om du befinner dig inom det drabbade området.
När du nås av ett VMA ska du:
- gå inomhus
- stänga fönster, dörrar och ventilation
- lyssna på Sveriges Radio P4 för mer information om vad du ska göra
Du kan också söka mer information genom att:
- ringa telefonnummer: 113 13.
- besöka www.krisinformation.se.
- läsa på text-tv – sidan 599.
Så låter larmet ”Hesa Fredrik”
Signalen låter oavbrutet i sju sekunder, sedan följer fjorton sekunders tystnad. Det upprepas under minst två minuter. Därefter hörs signalen för faran är över, det är en ihållande signal i 30 sekunder.
Utomhuslarmet Hesa Fredrik testas den första helgfria måndagen i mars, juni, september och december klockan 15.00. Då behöver du inte agera.
Krisinformation till barn
Risker i Gävle kommun
Gävle kommun arbetar fortlöpande med risk- och krisberedskap och har tagit fram information om vad du kan göra för att förbereda dig för de risker som kan uppstå i kommunen. Här hittar du mer information lokala risker i Gävle kommun.