Om projektet Samverkan Gävleborg
Högskolan i Gävle ska undersöka hur samhället kan underlätta för nyanlända att komma in på arbetsmarknaden. Forskarna på Högskolan i Gävle vill hitta nya samverkansformer mellan aktörerna i studien, och lära sig mer om hur situationen ser ut för nyanlända. Projektet bygger vidare på det tidigare kunskapsprojektet Integration Gävleborg 2.0.
Med utvecklad samverkan mellan aktörer vill projektet bidra till en effektivare integrationsprocess, genom att tillvarata metoder och arbetssätt som minskar de strukturella hindren för målgruppen att etablera sig i samhället och komma närmare arbetsmarknaden. Genom ett förändrat arbetssätt lokalt kommer projektet kunna bidra till minskad väntetid för målgruppen, att fler får möjlighet till tidiga integrationsfrämjande insatser och nätverk samt öva språket.
Samverkan Gävleborg 2022 medfinansieras av Europeiska Unionen genom Asyl-, migration- och integrationsfonden.
Projektet pågår från 1 november 2022 till 31 oktober 2026 och leds av Länsstyrelsen Gävleborg.
Läs mer om projektet på Länsstyrelsen Gävleborgs webbplats.
Syfte och mål för Samverkan Gävleborg
Projektets syfte och mål är att främja integrationen av tredjelandsmedborgare i Gävleborgs län.
Parterna i projektet kommer bidra till målet genom att arbeta med individen i fokus. Kommunerna kommer, i egna aktivitetsplaner, identifiera hur de kan utveckla arbetet lokalt. RF-SISU kommer bidra till att målgruppen för att öva på svenska, få kunskaper om hälsa och föreningsliv samt kunna bygga upp nätverk. Högskolan i Gävle kommer bidra till ett fortsatta lärandet, om insatser som bidrar till integrationen med fokus på individuella anpassningar.
I Gävle genomförs delprojektet av Arbetsmarknad och stöd (ARBOS).
Bryggan, som vi testar i Gävles delprojekt syftar till att skapa en hållbar övergång till aktiviteter hos aktörer i civilsamhället där praktisk svenska får övas. Målet är att social delaktighet och integration i samhället skapar mervärden för individen och för Gävle som kommun.