Våra mål
Gävle kommunkoncerns verksamheter arbetar rättighetsbaserat
Genom att arbeta rättighetsbaserat ökas förståelsen för hur kommunkoncernens verksamheter kan applicera ett rättighetsperspektiv i det dagliga arbetet. Genom att arbeta aktivt med respekten och förverkligandet av de mänskliga rättigheterna blir dessa både ett mål och ett medel.
Våra verksamheter har ett respektfullt bemötande utifrån ett inkluderande förhållningssätt
Vår koncern ska säkerställa ett respektfullt bemötande och verka för icke-diskriminering i hela koncernen genom att motverka strukturer och normer som begränsar individer.
Så arbetar vi för att nå målet
Stadsdelslyftet är ett projekt i syfte att minska hälsoskillnader utifrån socioekonomiska faktorer och särskilt utsatta grupper i kommunen. I ett första skede pågår arbetet i Andersberg och ska skapa en modell som kan användas i andra stadsdelar i Gävle. Inom satsningen stadsdelslyftet Andersberg arbetar Gävle kommun för fler trygga, attraktiva utemiljöer och mötesplatser för en ökad delaktighet och gemenskap.
Stadsdelslyftet aviserades i kommunplanen 2021 och innebär att vi tillsammans med föreningsliv, invånare och näringsliv i en utvald stadsdel intensifierar arbetet för förbättrade livsvillkor och motverka ojämlikhetens effekter hos Gävles invånare.
För att öka kunskapen inom inkluderande bemötande, jämlikhet och icke-diskriminering har alla medarbetare inom Gävle kommun möjlighet att gå en diplomering inom området. Diplomeringen innebär en grundutbildning, reflektion i grupp och framtagande av handlingsplan. På så sätt kan våra kommunala verksamheter åstadkomma ett långsiktigt och hållbart arbete för jämställdhet, jämlikhet, mångfald och inkludering.
Utöver grundutbildningen utbildas även personal inom HBTQI. Syftet med utbildningen är att förbättra bemötandet för HTBQI-personer som berörs av våra kommunala verksamheter eller som arbetar i kommunen.
Vad en diplomering kan bidra till
En diplomering inom jämlikhet och normer kan bland annat:
- Stärka värdegrundsarbetet på arbetsplatsen.
- Stärka medarbetaren och bemötandet internt och externt.
- Öka kommuninvånarnas delaktighet och inflytande i kommunen.
- Öka tillgängligheten och förbättra den fysiska miljön.
- Hantera en arbetsplats med medarbetare av olika kön, etnicitet, religion, funktionsvariation, könsuttryck och sexuell läggning.
- Hantera kulturkrockar och arbetsnormer på arbetsplatsen som kan leda till missförstånd eller diskriminering i ens yrkesroll.
- Skapa trygga och inkluderande skolor och förskolor.
- Skapa trygghet, sammanhållning och en välfärd att lita på i hela kommunen.
Vi har en skyldighet att säkerställa att våra nationella minoriteter får möjlighet till inflytande i frågor som berör dem. Under de senaste åren pågår ett arbete med att föra dialog med de nationella minoriteterna bosatta i Gävle.
Flera minoriteter som från början har varit osynliga för kommunens organisation har blivit mer synliga och flera kommuninvånare som hör till nationella minoriteter har involverats i planering av verksamheten. Det har visat sig att alla fem minoritetsspråken – finska, samiska, romani chib, meänkieli och jiddisch – används av gävlebor. Vi har hittills anordnat öppna samrådsmöten för sverigefinnar, tornedalingar, romer och samer.
Sedan 2020 är Barnkonventionen lag i Sverige. Det innebär att vi behöver arbeta ännu mer aktivt för att stärka barn och ungas rättigheter. Barn och unga har rätten att påverka samhället och speciellt i frågor som berör barn och unga direkt eller indirekt. Barn och unga har även rätten att få information om viktiga beslut som berör dem på ett sätt som är anpassat efter barnens mognadsgrad.
Barnrättsutbildning
Vi erbjuder verksamheter intern barnrättsutbildning med syfte att ge en generell kunskapshöjning om barnrättigheter. Den syftar även till att ge en introduktion till FN:s konvention om barnets rättigheter som blev svensk lag 2020. Deltagarna ska efter utbildningstillfället ha grundläggande kunskaper om konventionen, dess innehåll och hur den kan omsättas i praktiken. Utbildningen berör även hur vi som kommun arbetar utifrån barnkonventionen och hur vi kan arbeta vidare kopplat till arbetsplatsen eller inom olika verksamhetsområden.