Aktuellt inom social hållbarhet
Evenemang inom social hållbarhet
Våra mål för ett socialt hållbart Gävle
Socialt hållbarhetsprogram för Gävle kommun har tagits fram för att säkerställa att vi tillsammans arbetar för en hållbar framtid för alla som bor och vistas i Gävle kommun idag och i framtiden.
Vi arbetar för att Gävle ska ha förmåga att hantera förändringar och fortsätta utvecklas. Du och alla andra som bor här ska ha ett gott liv med god hälsa utan orättvisa skillnader i förhållande till:
- demokrati
- delaktighet
- trygghet
- tillgänglighet
- jämlikhet
- jämställdhet
- folkhälsa
- respekt för mångfald och mänskliga rättigheter.
Samtidigt ska vi ha respekt för mångfald och mänskliga rättigheter.
Målområden
Vi har identifierat fyra målområden med underliggande programmål för arbetet med ett socialt hållbart Gävle. Dessutom gör vi riktade arbeten för att bli en mer äldrevänlig kommun och med trygghetsplaner
Genom att öppna varje målområde kan du läsa om de olika programmålen.
Gävle är en kommun fri från våld
Utifrån en noll-vision för våld ska Gävle kommun arbeta för att minska förekomsten av våld i samhället, både det synliga och det våld som finns i det dolda. För att nå dit behöver kommunens sektorer och bolag arbeta långsiktigt förebyggande utifrån en helhetssyn på våld som inte enbart begränsas till ett fokus på relationen offer och förövare.
Läs mer om Gävle kommuns våldsförebyggande arbete.
Alla i Gävle kommun har trygga boendemiljöer
För att öka den upplevda tryggheten skapar Gävle kommun goda förutsättningar för en trygg och tillgänglig boendemiljö med minskad boendesegregation. Utifrån att boendet är ett viktigt livsvillkor som har en tydlig inverkan på människors hälsa och välmående så ska trångboddhet, otrygga boendeförhållanden och utestängande från bostadsmarknaden motverkas.
Barn och Unga i Gävle kommun har trygga uppväxtvillkor
För att skapa en bra start i livet med goda möjligheter att utvecklas ska alla barn och unga ha trygga och goda uppväxtvillkor. Barn och unga både berörs och kommer dagligen i kontakt med kommunal verksamhet, och för att säkerställa att vårt arbete sker i linje med andemeningen i FN:s konvention om barnets rättigheter anammar vi ett barnperspektiv som sätter barnets bästa i främsta rummet.
Alla i Gävle kommun har jämställd och jämlik hälsa
Utifrån en helhetssyn på vad som påverkar folkhälsan i samhället ska genomsnittliga hälsan öka och fördelas mer jämlikt i Gävle kommun. Det innebär att undanröja formella hinder, men också aktiva åtgärder för att skapa mer likvärdiga förutsättningar inom till exempel skola, kultur, fritid samt hälso- och sjukvård.
Alla i Gävle kommun ges förutsättningar att bilda, utbilda sig och bli en del av arbetsmarknaden
Andelen av befolkningen som står utanför arbetsmarknaden ska minska och kompetensbehoven på arbetsmarknaden ska mötas i högre utsträckning. För att uppnå en likvärdig utbildning ska skolan kompensera för individers skilda förutsättningar.
Gävle kommun skapar förutsättningar för en aktiv och meningsfull fritid för alla
Gävle kommun skapar förutsättningar för att alla människor, på lika villkor ska ha en aktiv och meningsfull fritid. I Gävle ska det vara lätt att kunna engagera sig och hitta eller skapa en plats för att kunna utveckla sina intressen tillsammans med andra och därigenom skapa möten mellan människor.
Gävle kommun verkar för delaktighet och reellt inflytande
Människors delaktighet i – och förtroende för Gävle kommunkoncern ska öka. Gävle kommunkoncern ska därför sträva mot ett ökat inflytande för invånarna i den egna organisationen och för att förtroendet för Gävle kommun bland allmänheten ska öka. Kommunkoncernen ska både uppfattas som och vara en tillgänglig organisation som möjliggör ett reellt inflytande.
Gävle är en tillgänglig kommun
Gävle kommun skapar förutsättningar för ett tillgängligt Gävle, där alla kan leva oberoende och självständigt samt delta fullt och jämlikt i samhället. Att samverka tillsammans med andra samhällsaktörer är en förutsättning för att ett framgångsrikt arbete.
Gävle kommun har ett strukturerat och gott samarbete med civilsamhället
Gävle kommun ska ha en välutvecklad samverkan med civilsamhället för att gemensamt möta utmaningar i samhället och bidra till ett stärkt civilsamhälle och en socialt hållbar utveckling. Civilsamhällets aktörer utgörs av de föreningar, stiftelser och övriga organisationer, nätverk och sammanslutningar av människor som agerar tillsammans i gemensamma intressen.
Gävle kommunkoncerns verksamheter har god kunskap om och stärker respekten för nationella minoriteters rättigheter
Gävle kommunkoncern ska genom strukturerat minoritetspolitiskt arbete i samråd med kommunens nationella minoriteter öka kunskapen om de nationella minoriteterna i den egna organisationen för att stärka respekten för dessa i samhället.
Gävle kommunkoncerns verksamheter arbetar rättighetsbaserat
Genom att arbeta rättighetsbaserat ökas förståelsen för hur kommunkoncernens verksamheter kan applicera ett rättighetsperspektiv i det dagliga arbetet. Genom att arbeta aktivt med respekten och förverkligandet av de mänskliga rättigheterna blir dessa både ett mål och ett medel.
Gävle kommunkoncerns verksamheter har ett respektfullt bemötande utifrån ett inkluderande förhållningssätt
Gävle kommunkoncern ska säkerställa ett respektfullt bemötande och verka för icke-diskriminering i hela koncernen genom att motverka strukturer och normer som begränsar individer.
Läs vårt socialt hållbarhetsprogram
Bokslut
I våra sociala hållbarhetsbokslut kan du följa hur arbetet med att uppfylla målen i programmet gått under det gångna året.
Är du intresserad av tidigare bokslut är du välkommen att kontakta oss på telefonnummer 026-17 80 00 eller maila kundtjanst@gavle.se.
Trygghetsarbete
Trygghetsplaner
Gävle kommuns trygghetsplaner ska vara ett stöd och en vägledning i arbetet med att skapa en trygg stad. Genom att göra stadsdelsspecifika trygghetsplaner lyfter man invånarnas uppfattning om vad som är viktigt för att öka tryggheten i området.
En del trygghetsskapande förändringar som finns med i trygghetsplanerna kan åtgärdas direkt, som att bredda cykelvägar genom att rensa buskage eller byta ut lampor, medan andra kräver mer tid. Trygghetsplanerna bör också finnas med i arbetet när man planerar förändringar i ett område som påverkar människors trygghet – till exempel om- eller nybyggnation.
Så här samlar vi in information till trygghetsplanerna
Arbetet med trygghetsplanerna sker i nära dialog med de som bor, vistas eller arbetar i området, på så vis kan vi dra nytta av värdefulla kunskaper och erfarenheter. Hittills har arbetet genomförts i Andersberg, Sätra och på Brynäs.
För att få veta vad personer som bor eller vistas i ett område tycker om tryggheten organiseras trygghetsvandringar i olika stadsdelar. Under vandringen går deltagare tillsammans med tjänstpersoner runt i stadsdelen för att diskutera trygghet och identifiera platser som upplevs som trygga eller otrygga.
Deltagarna har i genomförda vandringar delats in i grupper och därefter vandrat i olika delat av stadsdelen för att täcka ett så stort område som möjligt. Synpunkter och tankar har dokumenterats och efter vandringen har man haft en workshop och medborgardialog.
En e-tjänst använts för att fånga upp synpunkter om tryggheten i ett område i samband med att trygghetsvandringen genomförts i stadsdelen. E-tjänsten handlar om platser och/eller situationer där folk känner sig trygga eller otrygga, vad trygghet är för dem, vad som får dem att känna sig trygga eller otrygga samt tankar om- och synpunkter på Gävle kommuns trygghetsarbete.
Det har genomförts kompletterande fokusgruppsintervjuer för att fånga upp målgruppen flickor och unga kvinnor, en målgrupp som inte deltog i tillräcklig utsträckning vid de genomförda trygghetsvandringarna.
Information har också inhämtats från de trygghetsvandringar som skolorna i stadsdelarna genomfört på sina respektive skolor.
Trygghetsarbetet i olika områden
Det pågår ett ständigt arbete för att utöka våra trygghetsplaner till fler områden. För att få en närmare titt på de specifika åtgärderna och lära dig mer om vårt arbete, gå till kommunens arbete för att öka tryggheten i våra olika stadsdelar.
Äldrevänlig kommun
Vi vill förbättra dina möjligheter att som äldre leva ett hälsosamt och oberoende liv med ökad delaktighet i samhällsfrågor. Därför är vi med i Världshälsoorganisationens (WHO) nätverk för äldrevänliga städer. Nätverket består idag av nästan 900 medlemsstäder i 41 länder världen över.
WHO har lyft fram särskilt viktiga områden för att skapa äldrevänliga städer. Det handlar exempelvis om bostäder, transporter, stadsplanering, men också om trygghet, hälso- och sjukvård, omsorg och delaktighet. Vi kommer att göra en bedömning av nuläget inom dessa områden under våren 2020 och tar därefter fram en treårig handlingsplan. Arbetet genomförs i bred dialog med seniorer och organisationer genom exempelvis stormöten, arbetsgrupper, enkäter och intervjuer.
Läs mer om arbetet för att bli en mer äldrevänlig kommun
Rörelsesatsning
Rörelsesatsningen riktar sig till barn från förskoleklass till och med årskurs 6. Med satsningen ges barn och unga förutsättningar att kunna, vilja och våga röra sig mer. Satsningen i Gävle kommun började 2020 och fortsätter under 2021. I Gävle kommun deltar också Rädda Barnen som bidrar med kompetens för att underlätta inkludering av de barn som har särskilt utsatta levnadsförhållanden. Målet är att bygga broar mellan skola, familj och fritid. Projektet har olika nivåer av insatser till de olika skolorna och områdena.
Under 2021 är Gävle kommuns ytterområdessatsningen en aktivt deltagande part i satsningen. Nytt för i år är även att särskolan deltar.
Andersbergsskolan
Forsbacka skola
Bergby
Hedesunda
Lillhagsskolan
Sjöängsskolan
Staffansskolan
Tallbo grundsärskola
Ulvsäter grundsärskola
Rörelsesatsning i skolan är en nationell satsning som utförs på uppdrag av regeringen och samordnas av Riksidrottsförbundet (RF-SISU) på nationell och regional nivå. Läs mer:
Rörelsesatsning i skolan på RF-SISU Gävleborgs webbplats.
RF-SISU Gävleborgs film som beskriver projektåret 2020
Rörelsesatsning i skolan på Riksidrottsförbundets webbplats.