Under 1600-talet var fisket den dominerande näringen i staden. Längs stränderna på Alderholmen stod sjöbodarna och magasinen tätt. I takt med att järnframställningen i Gästrikland expanderade under 1700-talet kom skeppningen av järn från Gävle igång på allvar. Under samma tid växte varvs- och rederinäringen sig stark, vilket bidrog till att hamnen under slutet av 1700-talet var den tredje största i landet.
Vid stadsbranden 1869 förstördes all tidigare bebyggelse här. När området byggdes upp igen efter branden, fick det i stort sett samma bebyggelsestruktur som det har idag. 1872 byggdes de första magasinen längs ån. Väl synliga från vattnet uppfördes de i representativ stil i tegel med medeltidsinspirerade former, medan bakomliggande magasin fick en enklare utformning i trä.
Trots att hamnen utvidgades åt öster under 1860-talet blev den snart otillräcklig för stora fartyg. I slutet av 1800-talet fattades därför beslut om att anlägga en ny hamn i Fredriksskans, vid Gävlebuktens inlopp. Den nya hamnen invigdes 1905 och är fortfarande i bruk. Byggandet av stadsdelen Gävle Strand påbörjades 2006.
På Länsmuseet Gävleborgs webbplats kan du se en karta som visar var Gävleskyltarna är utplacerade.