Välkommen till Limön

Limön – Gävles största sommarö

Upplev och vandra runt ön med skog och hav, eller ta en fika på Limö Café. Här finns tre badplatser och flera rastplatser med vindskydd och eldstad. Vill du stanna längre än över dagen kan du hyra en stuga.

Om Limön

Limön är en ö i Gävlebukten som har en historia som populärt utflyktsmål ända sedan 1800-talet.
På Limön kan du bada, fiska, grilla vid rastplatser, vandra på naturstigen, se gamla och nya fyren och besöka caféet under sommartid.

Rik natur

Naturen på Limön präglas av den kalkrika jorden. Kalkstensbrytning har skett i ­liten skala på Limön fram till ­slutet av 1800-talet. I barrskogen finns det gott om växter som trivs i den kalkrika ­marken, till exempel sårläka, vårärt och olika arter av orkidéer.

I skogen kan man få syn på, och framförallt höra, småfåglar och ­hackspettar.
Däggdjur finns det färre av, men ­rådjur och grävling hör till de bofasta invånarna i skogen och någon gång ibland simmar det över en älg på ­tillfälligt besök från fastlandet.

Strandområdena är viktiga för många fågel­arter som till exempel vitkindad gås, sked­and, strandskata, drillsnäppa och röd­bena. ­Särskilt betydelsefullt för fågellivet är ­holmarna och grunden som omger Limön. Där bildar fisk- och silvertärnor stora kolonier på våren när de kommer från avlägsna övervintrings­områden. Silvertärnan är den ­fågel som ­flyttar längst av alla och lämnar Antarktis till ­förmån för Limön på våren, en flygtur på mer än 15 000 kilometer. Andra fågelarter, som vigg, ­snatterand och små­skrake, häckar gärna mitt bland tärnorna och drar nytta av deras ­förmåga att vakta boplatsen från rovdjur.

Runt hela Limön finns grunda ­vatten med en blandning av arter som trivs i söt- eller brackvatten. I de mer skyddade områdena mellan ­öarna bildas ängar under vattenytan av grönalger, kransalger och under­vattens­växter. Många kräftdjur, snäckor, fiskar och fåglar har sin boplats eller födosöksområde här.

Limöns naturstig

Det finns en naturstig med informationsskyltar om Limöns natur och kulturhistoria.

Stigen är totalt drygt 4 kilometer, med stora möjligheter till genvägar för en kortare promenad. Längs stigen finns utsiktsplatser mot havet, ett antal grillplatser, vindskydd, ledmarkeringar och informationstavlor. Stigen passerar både skogs- och naturmiljöer, badstränder, rastplatser och fritidsstugeområden.

Tänk på att vara rädd om naturen. Håll hunden kopplad och gå inte nära fågelbon med hänsyn till fåglarna. Det är endast tillåtet att elda på avsedda grillplatser.

Här kan du läsa mer om Limöns naturstig.

Badstränder på Limön

Det finns tre badplatser på Limön; Kalkudden, Tärnviken och Scoutviken.

Från Limö café kan du välja att gå mot nordost till Oxharen och badplatsen Tärnviken (Badviken), eller söderut till Scoutviken.

Kalkudden badstrand

Här finns grillplats och tillgänglighetsanpassat kompostdass.

Mer information om badvattnets kvalitet och vattentemperatur hittar du på Havs- och vattenmyndighetens webbplats.

Tärnviken badstrand

Badplatsen Tärnviken ligger på Limöns norra strand. Stranden är långgrund och består av en blandning av sten och sand. Här finns också en grillplats, vindskydd och kompostdass.

Scoutviken badstrand

Badplatsen Scoutviken ligger på Limöns södra strand. Här finns grillplats och kompostdass.

Mer information om badvattnets kvalitet och vattentemperatur hittar du på Havs- och vattenmyndighetens webbplats.

Läs mer om Limöns badstränder

Limö Café

På Limön finns sommarcaféet Limö Café och kiosk. I caféet kan du bland annat köpa kaffe, hembakat bröd och glass. Här kan du även spela biljard, sällskapsspel, låna böcker och hyra kanot. Vid caféet har du tillgång till dricksvatten och torrdass.

Läs mer om Limö Café på deras Facebooksida.

Hyr stuga på Limön

På Limön finns tre uthyrningsstugor som hyrs ut genom visitgävle.se och sköts av personal på Limö Café.

Läs mer hur du hyr stugorna på Limön på visitgävle.se.

Limö fyr

På Limöns högsta punkt, drygt 20 meter över havet, står den gamla fyren som togs i bruk 1902. Den byggdes av ­Gävle stad som ersättning till staten för det grus som lastades från Limön till bygget av hamnen vid Fredriksskans i Gävle.

I början av 1900-talet användes fyren också som skola och lärarbostad. 1980 släcktes ljuset i den gamla fyren och ­ersattes av en nyare stålkonstruktion. Även den är numera tagen ur bruk och ersatt av två ledfyrar på öns ­östra del.

Troligtvis har den här platsen använts långt tidigare för att leda sjötrafiken ­säkert in mot Gävle. De tidigaste hjälpmedlen var så kallade fyrbåkar, eldar som hängdes upp i stänger på höga platser. På gamla kartor anges även att Limön var plats för vårdkasar. Dessa tändes vid behov för att varna befolkningen längs kusten för annalkande ­faror, som till exempel anfall av fientliga styrkor.

Mellan åren 1822 och 1911 fanns en lots­station på Limön. Den lades ner när landhöjningen gjorde att lotsen hade svårt att ta sig tillbaka till Limön vid stormigt väder. Lotsstugan flyttades då till ­Bönans lotsplats där den finns kvar än idag.

Bilder från Limön