Borgerlig vigsel, så går det till
Borgerlig vigsel utförs av en vigselförrättare som utsetts av Länsstyrelsen. Ni som ska gifta er bokar tid för vigsel med den vigselförrättare ni vill ha. Två vittnen ska vara med vid vigseln. Ni kan ha egna vittnen med er eller så ordnar vigselförrättaren vittnen (under kontorstid).
Äktenskapet är könsneutralt, det vill säga ni som gifter er kan vara antingen en man och en kvinna, två kvinnor eller två män.
Hindersprövning
För att pröva om det finns några hinder mot äktenskap måste en hindersprövning göras innan äktenskap får ingås. Ansökan om hindersprövning görs hos skatteverket.
Välj vigselförrättare och boka
Här kan du välja vigselförrättare genom att ta kontakt och boka tid.
lars.beckman@riksdagen.se
elin@iogt.se
E-post: per-ake.fredriksson@politiker.gavle.se
Boka i god tid
Vigselförrättaren har ett förtroendeuppdrag och gör det på sin fritid. Det är därför viktigt att du/ni bokar er vigsel i god tid för att få en tid som passar er båda. Samma sak gäller vid eventuell avbokning.
Vigsel i stadshuset
Ni som ska gifta er kommer överens med vigselförrättaren om lokal eller plats. Vill ni gifta er i Enneska salongen i stadshuset så bokas den lokalen via vigselförrättaren. Lokalen i stadshuset kostar inget extra. Stadshuset är tillgänglighetsanpassat.
Så betalar du vigseln
Det kostar 1 200 kronor att gifta sig borgerligt. Du betalar på bankgiro 5568-4211. Skriv 31311-1845-1301-86, datum för vigsel och era initialer i meddelanderaden.
Det går också bra att betala i Gävle kommuns kundtjänst med betalkort eller swish. Vi är kontantfria.
Kom ihåg att ta med kopia på betalningen till vigselförrättaren.
Hinder
I svensk lag finns det några hinder mot äktenskap
- Du som är under 18 år får inte gifta dig utan tillstånd
- Ni som är nära släkt får inte gifta er med varandra
- Du som redan är gift får inte ingå nytt äktenskap. Detsamma gäller om du är registrerad partner enligt tidigare lag