Bli god man eller förvaltare

För dig som vill bli god man eller förvaltare, bland annat hur du lämnar en intresseanmälan och hur uppdraget ser ut.

Ditt uppdrag som god man eller förvaltare

Den som har en god man eller förvaltare kallas för huvudman. Din främsta uppgift som god man eller förvaltare är att företräda din huvudman. I uppdraget som god man eller förvaltare kan tre uppdragsdelar ingå. Det kan innebär att bevaka din huvudmans rätt, förvalta hans eller hennes egendom och sörja för hans eller hennes person. Tingsrätten beslutar om uppdragets omfattning och den beror på den enskildes hjälpbehov.

Det är tingsrätten som beslutar om ditt uppdrags omfattning med utgångspunkt i den enskildes behov av hjälp. Som god man eller förvaltare har du inte sekretess, däremot bör du inte avslöja personliga eller ekonomiska uppgifter om din huvudman om det inte är nödvändigt för att utföra ditt uppdrag.

I uppdraget kan följande tre uppdragsdelar ingå

Att bevaka rätt som god man eller förvaltare innebär att se till att huvudmannens rättigheter tillvaratas gentemot utomstående. Det kan till exempel handla om att företräda huvudmannen mot myndigheter vid ansökningar och överklaganden. Om huvudmannen ska ärva pengar eller sälja sin bostad innebär det att se till att allt går rätt till, i enlighet med gällande rätt.

Exempel på uppgifter

  • Ansökan om ersättningar hos Försäkringskassan som till exempel sjukpenning, bostadsbidrag, bostadstillägg eller merkostnadsersättning.
  • Ansöka om insatser enligt lagen om stöd och service för vissa funktionshindrade (LSS).
  • Företräda och hjälpa huvudmannen att avveckla eller säga upp bostad.
  • Överklaga beslut som gått emot huvudmannen.
  • Ansöka om avbetalningsplaner till inkassobolag eller skuldsanering till kronofogden.
  • Ansöka om överförmyndarens samtycke till köp eller försäljning av huvudmannens bostad. Observera att överförmyndarens samtycke inte behövs för att säga upp eller teckna hyresavtal.
  • Ansökan om överförmyndarens samtycke för uttag från spärrade konton, pantsättning eller lån åt huvudmannen.
  • Bevaka rätt i dödsbo. Om huvudmannen blir arvtagare i ett dödsbo ska den gode mannen eller förvaltaren företräda honom eller henne vid bouppteckning, bodelning. Överförmyndarens samtycke till arvskifte behövs.

Uppgiften att förvalta egendom innebär att ta hand om huvudmannens ekonomi och tillgångar. Det handlar om såväl skötsel av vardagsekonomin som förvaltning av eventuella tillgångar i form av till exempel bankmedel, aktier, fonder, fastigheter och bostadsrätter.

Exempel på uppgifter

  • betala räkningar
  • lämna fickpengar
  • kontrollera kassabok på eventuellt boende
  • förvalta huvudmannens tillgångar
  • deklarera
  • sanera eventuella skulder
  • inhämta vårt tillstånd vid omplacering av tillgångar.

Skillnaden mellan förvaltarskap och förvalta egendom

Att förvalta egendom är ett uppdrag som kan ingå i både godmanskap och förvaltarskap. Uppdragsdelen omfattar att ta hand om huvudmannens ekonomi och övriga tillgångar.

Förvaltarskap är ett alternativ till godmanskap. Det är en tvångsåtgärd när huvudmannens tillgångar behöver skyddas av någon anledning.

Uppgiften att sörja för person innebär att gode mannen ska försäkra sig om att huvudmannens medel använts till hans eller hennes nytta. Det innebär även att se till att huvudmannen har ett bra boende, får god omvårdnad och ges goda levnadsvillkor.

Utförandet av denna uppdragsdel sker genom att gode mannen eller förvaltaren har regelbundna kontakter med huvudmannen, boendet, vårdpersonal, hemtjänst med flera. Vid behov ska gode mannen eller förvaltaren ta initiativ till förbättringar, uppmärksamma huvudmannens behov av sociala kontakter, daglig sysselsättning, fritidsverksamhet med mera.

Att sörja för person innebär däremot inte att gode mannen eller förvaltaren själv ska sköta om och vårda huvudmannen, följa med på läkarbesök, städa, handla mat eller vidta andra praktiska åtgärder. Han eller hon ska bara se till att de utförs. De konkreta insatserna genomförs istället genom socialtjänstens insatser som till exempel ledsagarservice, kontaktperson och hemtjänst.

Allmänt om godmanskap och förvaltarskap

Som god man är du ombud för den som har svårt att själv tillvarata sina intressen. Den som får en god man kallas för huvudman. Huvudmannen behåller sin rättshandlingsförmåga. Det innebär att du som är god man ska fråga efter huvudmannens samtycke till samtliga större rättshandlingar utöver sådant som rör den dagliga hushållningen. Samtycke behövs inte om huvudmannen på grund av medicinska skäl inte kan lämna det, till exempel på grund av svår demens eller liknande.

Ett behov av en god man uppstår ofta när en person av olika anledningar inte själv klarar att sköta sina ekonomiska angelägenheter eller förvalta sina tillgångar. Det kan exempelvis gälla personer med funktionsnedsättning, demens eller psykisk sjukdom. Godmanskap får inte användas om det finns mindre ingripande sätt att tillgodose personens behov av hjälp.

Det kan bli nödvändigt med förvaltarskap om en sjuk person agerar med sin ekonomi på ett sätt som hotar personens ekonomi och sociala situation. Eftersom förvaltarskap har stor påverkan på den personliga integriteten ska det användas mycket restriktivt. Förvaltarskap får inte användas om det är tillräckligt med godmanskap eller annan hjälp som är mindre ingripande.

Vid förvaltarskap förlorar huvudmannen sin rättshandlingsförmåga. Det innebär att huvudmannens samtycke inte krävs för att förvaltaren ska kunna ingå rättshandlingar för huvudmannens räkning. Däremot har huvudmannen alltid möjlighet att sluta avtal om tjänst eller annat arbete och råda över vad huvudmannen tjänar från eget arbete.

När det gäller personliga frågor som vård eller boende bör huvudmannen i första hand själv få bestämma. Dock inhämtas även förvaltarens synpunkter. En förvaltare kan inte heller bestämma i frågor om skilsmässa eller äktenskap, däremot kan förvaltaren i undantagsfall ansöka om skilsmässa.

Förvaltaren agerar på eget ansvar för huvudmannens räkning. Om förvaltaren skulle agera utanför sitt förordnande ogiltigförklaras rättshandlingarna och förvaltaren kan bli skyldig att betala skadestånd.

Förvaltarskapet ska omprövas årligen av nämnden. Nämnden tar då ställning till om det finns skäl att förändra förvaltarskapet. Förändringen kan vara att förvaltarskapet ska begränsas eller upphöra helt. Om det inte är möjligt för förvaltarskapet att begränsas eller upphöra kvarstår förvaltarskapet som det är. Det är Tingsrätten som beslutar om förvaltarskapet ska begränsas eller upphöra.

För dig som vill bli god man eller förvaltare

För att bli god man och förvaltare krävs det i första hand att du är myndig och inte själv har förvaltare. Lagen (föräldrabalken) säger också att en god man ska vara ”en rättrådig, erfaren och i övrigt lämplig person”. Kravet på lämplighet innebär bland annat att du har ordnad ekonomi och möjlighet att avsätta tid att ägna dig åt uppdraget.

Du behöver vara intresserad av människor och ha kunskap om samhället och dess stödfunktioner. Det är viktigt att du har förmåga att sätta dig in i andra människors situation och att du har en människosyn som bygger på alla människors lika värde. Att du behärskar det svenska språket är också en förutsättning.

Lämna intresseanmälan för att bli god man eller förvaltare

Det här händer efter att du lämnat in en intresseanmälan

I samband med att du vill bli god man eller förvaltare inom Gävle kommun och lämnat en intresseanmälan godkänner du att överförmyndarnämnden gör registerkontroller på dig som god man eller förvaltare. Kontroller görs mot socialförvaltningen, kronofogden och polisens register. Ibland görs kontroller även mot andra kommuner.

När vi fått svar på registerkontrollerna får du ett svar i e-tjänsten om du blivit godkänd eller inte. Om du blivit godkänd får du även information om de utbildningar som erbjuds för nya blivande gode män och förvaltare samt hur du anmäler dig till dessa.

När du har gått utbildningen och vi bedömt dig som lämplig för att bli god man eller förvaltare kommer du att bli kontaktad av en handläggare. Efter det kommer du en gång per vecka att kunna få ett e-postutskick med tillgängliga uppdrag. Är du intresserad av ett uppdrag kan du meddela oss vilket aktnummer det gäller, aktnumret finns före varje uppdragsbeskrivning. I vissa fall finns det ytterligare information hos överförmyndaren att få om uppdraget men ibland kan vi bara ge dig namn och kontaktuppgifter.

Om du har fått besked om att få ta del av listan med uppdrag men inte får några e-postmeddelanden ber vi dig att kontrollera om de kan ha hamnat i din skräppostmapp.