Köp av narkotika påverkar hela samhället
Varje köp av narkotika påverkar samhället negativt:
- Användning av narkotika påverkar flera av våra kognitiva, psykologiska och sociala funktioner. Det ökar bland annat riskerna för psykisk ohälsa, ökat våld, och försämrade skol- och arbetsprestationer.
- Narkotikaanvändande ökar riskerna både för att utöva och utsättas för våld.
- Narkotikabruket genererar stora ekonomiska kostnader på samhälle. I Sverige kostar narkotikabruket samhället ungefär 40 miljarder kronor per år.
- Narkotikaförsäljning och/eller förvaring av narkotika är ofta ett första steg för barn och unga att dras in i den organiserade grova brottsligheten.
- Narkotikan förvaras ofta i offentliga lokaler, så som trapphus, skogspartier, skollokaler eller andra offentliga lokaler – vilket har en direkt skadlig effekt på den offentliga tryggheten.
- Många av de dödliga konflikter som utspelat sig mellan kriminella nätverk i Sverige under de senaste åren har sina rötter i konflikter om narkotikaförsäljning.
- Att köpa och bruka narkotika gör dig sårbar för kriminella påtryckningar och hot, både som privatperson och/eller i vissa fall riktat mot din yrkesroll. Det kan handla om att du ska betala stora summor pengar, eller dela information om din arbetsplats, eller om dina kollegor, som kan vara användbar i andra kriminella sammanhang.
Gäng och kriminalitet
I Sverige omsätter narkotikahandeln årligen 2,7 – 6,9 miljarder kronor i första försäljningsled, och är en viktig inkomstkälla för kriminella organisationer. Varje år dör över 100 personer i Sverige i gängrelaterade brott, och många av dessa dödsfall kopplas av polisen till narkotikarelaterade konflikter.
Samtidigt är narkotikaförsäljning och/eller hantering av narkotika en vanlig inkörsport till grövre kriminalitet – både för barn, unga och vuxna. Under senare år har man också kunnat konstatera att ökningen av flickor och kvinnor i den organiserade brottsligheten är hårt knuten till narkotikahandeln.
Att minska efterfrågan, försäljning och inköp av narkotika är därför en viktig del i arbetet mot gängkriminalitet och organiserad brottslighet.
Situationen i Gävle
Gävle kommun arbetar brottsförebyggande och med trygghet genom flera olika insatser. Ett av dessa är våra täta och regelbundna avloppsmätningar, där ett flertal narkotikaklassade preparat eftersöks. Resultatet från dessa visar att det i Gävle framför allt brukas cannabis, kokain, synt, amfetamin, tramadol och ecstasy.
Utifrån dessa mätningar har vi räknat ut ungefär hur mycket kokain och cannabis som brukas, och vilka brottsvinster som försäljningen av dessa preparat genererar. Tänk på att uträkningen inte ger en exakt bild.
Utifrån det vi kan se i avloppen är årskonsumtionen av cannabis i Gävle kommun cirka 260 kilo. Den mängden cannabis har ett gatuvärde på cirka 39 miljoner kronor. Inköpspriset för säljaren är 14 miljoner. Det ger en vinst på 25 miljoner.
Utifrån det vi kan se i avloppen är årskonsumtionen av kokain i Gävle kommun cirka 10,4 kilo. Den mängden kokain har ett gatuvärde på 10.4 miljoner kronor. Inköpspriset är 4,4 miljoner. Det ger en vinst på 6 miljoner.
Avloppsmätningarna visar inte kemiska blanddroger eller hälsofarliga NPS-preparat som ännu inte narkotikaklassats, läs mer nedan. De gör inte heller skillnad på legalt och illegalt intag av preparaten. Till exempel kan amfetamin förekomma i bland annat ADHD-mediciner och Tramadol används även som legalt läkemedel.
Nätdroger, syntetiska droger och kemiska droger
De senaste åren har det skett en ökning av vad som ofta kallas ”nätdroger”, ”syntetiska droger” eller ”kemiska droger”. De innehåller olika former av kemiska psykoaktiva substanser (NPS), som sätts samman för att likna traditionell narkotika i effekt och rus.
Kemiskt framställda droger kan produceras med betydligt starkare effekt än traditionella narkotika och är snabbare och mer kostnadseffektiva att producera. De blir därför ett lukrativt alternativ för den som tillverkar och säljer droger, men för den som brukar dessa är riskerna stora.
Eftersom innehållet i kemiskt framställda droger ofta ändras, görs om och skiljer sig i sin sammansättning vet den som tar narkotikan aldrig säkert vad de innehåller, vilken effekten blir eller vilka biverkningar som kan komma.
Risken för allvarliga biverkningar är hög när det kommer till NPS-narkotika. Till exempel
- skador på kropp och hjärna
- överdoser
- andningsuppehåll.
Många NPS-preparat leder också till att den som intar preparatet snabbt utvecklar ett beroende.
Svårt att stoppa kemiskt framställda droger
Eftersom de olika kemiska uppsättningarna förändras hela tiden är de här preparaten inte alltid narkotikaklassade i juridisk mening. Det gör det mycket svårt att stoppa försäljningen och tillgängligheten av preparaten.
Även annan narkotika kan innehålla NPS
Även cannabis, kokain, heroin och andra typer av narkotika kan blandas ut med NPS, både i ekonomiskt syfte och för att öka styrkan på narkotikan.
Du kan hjälpa till och hjälpa andra
Din inställning och ditt ställningstagande spelar roll
När du tydligt tar ställning mot narkotika och pratar med personer i din omgivning om narkotika hjälper du till att stärka samhällets motståndskraft mot
- psykisk ohälsa
- försämrade förutsättningar för barn och unga
- våld
- kriminalitet.
Så kan du hjälpa till och hjälpa andra
Din insats och dina val är viktiga. Du kan göra skillnad på många olika sätt. Till exempel när du
- tackar nej och avstår från narkotika
- håller dig uppdaterad om information om narkotika och sprider denna till din omgivning
- reagerar och agerar vid misstanke om narkotikabruk hos annan person i din omgivning
- förespråkar hälsosamma lösningar på utmaningar och problem
- visar omsorg och omtanke för dina medmänniskor och erbjuder stöd till den som har det svårt
- tar diskussionen med den som visar intresse för att prova och/eller köpa narkotika
- tipsar polisen vid misstanke om narkotikaförsäljning.
Var uppmärksam och se varningstecken
Missbruk förekommer i alla åldrar och samhällsklasser. Genom att vara uppmärksam på varningstecken kan du hjälpa personer som har ett missbruk att få stöd och hjälp. Fråga hellre en gång för mycket, och agera alltid om du misstänker att någon använder droger.
Hur en person reagerar och påverkas av narkotika beror på många olika delar, till exempel
- vilket preparat personen intagit
- personens grundhälsa
- ålder
- kön
- hur länge och hur ofta personen brukat narkotika
- om personen intar olika sorters narkotikaklassade preparat
- om narkotikaintaget kombineras med exempelvis alkoholintag.
Det kan vara svårt att veta säkert om någon brukat narkotika. Men det finns tecken du kan vara uppmärksam på.
Vanligt förekommande tecken vid narkotikabruk
Dessa tecken kan uppkomma av helt andra orsaker än narkotikabruk – men ju fler varningstecken som finns hos den du oroar dig för desto viktigare är det att du reagerar och agerar.
Tecken vid narkotikabruk kan vara
- ökad alternativt minskad aptit, förändrade matvanor, eller ökad konsumtion av sötsaker
- kraftiga humörsvängningar och är hotfull och/eller arg
- koncentrationssvårigheter och en ojämn och/eller försämrad arbets/skolprestation
- fysiska tecken som irriterad näsa, näsblod, röda ögonvitor, eller oförklarliga skakningar eller svettningar
- förändringar vad det gäller hälsa, hygien och dygnsrytm
- oförklarlig trötthet, sömnproblem eller svår att väcka
- att personen har börjat ljuga, är nedstämd, stressad eller skyller sina misstag på andra
- förändrat umgänge, upphör med gamla kontakter helt till förmån för nya
- drar sig undan från familj och släkt, och undviker större sammankomster, familjeresor eller drar sig undan och önskar egentid under sådana tillfällen
- minskat intresse för tidigare fritidsaktiviteter
- minskad öppenhet för samtal om personens fritid och vardag
- att personen undviker att berätta om umgänge, aktiviteter och åtaganden
- att personens inställning till droger förändrats, och/eller uppvisar en drogliberal attityd och försvarar droganvändning
- att det finns fysiska tecken på droganvändning bland personliga ägodelar, så som folierester, papper för egenrullade cigaretter eller liknande
- ett ökat behov av att kontrollera och undanhålla sina personliga ägodelar från närstående, så som exempelvis mobiltelefon, innehåll i sociala medier, ytterkläder, väskor eller förvaringsutrymmen
- förändrade ekonomiska förutsättningar och att pengar oförklarligt försvinner och/eller inkommer.
Drogslang är ord och uttryck som används i drogmiljöer, både av de som köper/använder och de som säljer droger. Lär dig känna igen drogslang för att kunna fråga och agera när det behövs.
Uttryck som polisen tycker du ska vara uppmärksam på:
- Marijuana kallas även grönt, W, weed, gräs, skunk, dunder, Mary Jane, Marie och Anna, indian, blue cheese, pollen.
- Amfetamin kallas även speed, tjack, sho, tjosan, ful, klet, vaket, affe, skor, billigt, ice.
- Hasch kallas även för brunt.
- Kokain kallas även ladd, jayo, kola, pulver, snö, stenar.
- Ecstacy/MDMA kallas även XTC, Eva, E, Erik.
- MDMA/ecstasy allas även molly, nappar, glad.
- Tramadol kallas även Lena, tram.
- Spliff kallas även joint, blandning, cannabis, tobak.
- 3CMC/4CMC kallas även Synt eller Kristall.
- Ett kilo kallas även kasse.
- Ett hekto kallas även hegge.
Använd polisens tipsfunktion
Har du sett eller hört något som skulle kunna hjälpa polisen att upptäcka, förebygga eller utreda brott? Tipsa polisen via e-tjänst. Du kan vara anonym.
Är du verksam i en förening, företag, skola eller annan verksamhet – delta i kampanjen
Anmäl din verksamhet och beställ gratis material via vår e-tjänst som ni kan använda i sociala medier eller sätta upp fysiskt. Se material, beställ och anmäl er via vår e-tjänst.
Tips på hur du kan prata med någon du är orolig för
Få tips om hur du kan ta ett samtal om narkotika i filmerna nedan.
Behöver du hjälp eller stöd?
Det finns hjälp att få om du behöver stöd för att sluta använda narkotika.
- Stöd, råd och behandling för vuxna vid beroende och missbruk.
- Hjälp till unga vid missbruk och beroende.
- Stödinsatser kopplat till unga och kriminalitet.
- Här hittar du samlad information om stöd till barn, familj och vuxna
- Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning (CAN) sprider fakta och kunskap om alkohol och andra droger i samhället.
- Droghjälpen erbjuder anonymt och kostnadsfritt stöd till dig som själv använder droger eller är orolig för någon annan.
- Drugsmart erbjuder information, artiklar och frågor och svar om bland annat alkohol och narkotika.
- Föräldraföreningen mot narkotika erbjuder rådgivning och självhjälpsgrupper för anhöriga till personer med missbruk.
- Föräldraskolan om droger är ett utbildningsmaterial från Polisen och Polismuseet som ger dig verktyg för att kunna upptäcka droganvändning bland tonåringar. Utbildningsmaterialet finns på flera språk.
- Information om beroende och skadligt bruk hos 1177 vårdguiden
- Ungdomsmottagningen (UMO) erbjuder information och stöd till unga om missbruk och droger.
- Så rekryteras barn och unga in i kriminalitet är en webbsida från polisen som informerar om hur det går till och vad vuxna bör vara uppmärksamma på. Här kan du läsa vad du behöver veta för att hjälpa och skydda barn och ungdomar.
Om kampanjen Gävle mot narkotika
Mellan den 19–25 maj 2025 genomför Gävle kommun tillsammans med polismyndigheten en kampanjvecka mot narkotika. Kampanjen syftar till att öka den lokala kunskapen och medvetenheten kring narkotikans inverkan på individ och samhälle och till att skapa samtal och dialog gällande narkotikaanvändning, narkotikaköp och narkotikaförsäljning.
Tillsammans med ett stort antal samhällsaktörer vill vi genom kampanjen uppmuntra boende och besökare i Gävle kommun att aktivt ta ställning mot narkotika och narkotikaförsäljning. Detta hoppas vi möjliggöra genom att erbjuda kunskap och verktyg för att upptäcka, reagera och agera vid misstanke om narkotikabruk eller narkotikahandel.
Kampanjens ledord är ”ditt val spelar roll”, och bygger på vetskapen om att varje enskild individ som tar aktiv ställning mot narkotika – och mot den pågående drogliberaliserade normförflyttning som påvisats under de senare åren – spelar en viktig roll för en frisk och växande framtid.
Kampanjen kommer uppmärksammas både digitalt och fysiskt i olika forum. Bland annat kommer kampanjen att vara synlig i krog- och näringsliv, skola, idrott samt föreningsliv.
Kampanjen är skapad och framtagen av Gävle kommun i samverkan med polisen. Första året den genomfördes var 2023. I år har vi delat med oss av framtaget material till andra kommuner och samhällsaktörer i länet som också ingår i Gävleborg mot narkotika.