Ekonomiprogrammet
Borgarskolan

Ekonomiprogrammet

Ekonomiprogrammet på Borgarskolan är ett högskoleförberedande program som ger en bred utbildning inom samhällsvetenskap med fokus på samhällsekonomi, företagsekonomi och juridik.

Prova Elev för en dag på Ekonomiprogrammet

Läs mer om vad du får göra på besöket här: Elev för en dag på Borgarskolan

Datum och tider:
Måndag 20 januari och måndag 27 januari

Du anmäler ditt intresse och vilken dag du önskar delta till studie- och yrkesvägledare på din skola som sedan kontaktar studie- och yrkesvägledare på Borgarskolan Ida Thelander: ida.hansson@gavle.se

Håll koll på andra viktiga datum och hur du ansöker till Ekonomiprogrammet här!

Se våra elever svara på frågor från elever i årskurs 9

Så här är programmet upplagt

På Ekonomiprogrammet lär du dig om företagande. Du får goda kunskaper i att arbeta i olika typer av projekt och du lär dig hur företag och marknad fungerar både genom omvärldsbevakning och genom att studera exempel från vårt närområde.

Det första året är ett basår där du läser privatjuridik och företagsekonomi. Inför årskurs 2 gör du ett inriktningsval mellan ekonomi och juridik. Efter valet formas din klass om efter inriktning. I årskurs 3 fördjupas dina kunskaper i din valda inriktning och du avslutar med att skriva ett gymnasiearbete som speglar det du lärt dig under din gymnasietid.

Inriktningar

Inom ramen för inriktningarna Ekonomi och Juridik kan du ansöka om att gå lokal idrottsinriktning (LIU).

Inriktningen Ekonomi ger dig kunskaper inom företagsekonomiska områden som redovisning, kalkylering, marknadsföring samt ledarskap och organisation. Under ditt tredje år startar och driver du ett UF företag som även är grunden för ditt gymnasiearbete.

Starta företag med dina klasskamrater
Under ditt andra eller tredje år kommer du tillsammans med några klasskamrater få möjlighet att starta, driva och avsluta ett företag via Ung företagsamhet. Du och ditt företag kommer att ha möjlighet att visa upp er på olika evenemang under året.

Att driva ett företag gör det möjligt för dig att utveckla din kreativitet, företagsamhet, entreprenörskap och kommer att ge dig nyttiga erfarenheter inför ditt kommande arbetsliv.

Inriktningen Juridik ger dig kunskaper om hur lag och rätt påverkar företag, marknad och det demokratiska samhället i stort. Inriktningen ska utveckla din förmåga att analysera och bedöma juridiska problem med hjälp av rättskällor och juridiska metoder.

Så här arbetar vi

Ekonomiprogrammet präglas av ett entreprenöriellt lärande där du oavsett inriktning kommer att arbeta projektbaserat och ämnesöverskridande i längre och kortare samarbeten med flera olika klasskamrater.

I vissa ämnen arbetar du med fallbeskrivningar tagna från verkliga livet och du får studera praktiska exempel hämtade ifrån såväl internationella som lokala företag för att förankra de teoretiska kunskaperna.

Då programmet är högskoleförberedande läggs stor vikt vid att ha ett gott akademiskt språk, både skriftligt och muntligt. Vi arbetar aktivt med att lära ut god studieteknik.

Efter gymnasiet

Utbildningen lägger grunden för fortsatta studier i ekonomi, juridik och andra samhällsvetenskapliga områden på högskolan.

Utbildningen kan leda till yrken som till exempel ekonom, civilekonom, jurist, företagare, socionom, psykolog, polis och lärare.

Poängplan

Ämne Nivå Poäng
Engelska 1 100
Engelska 2 100
Historia 1b 100
Idrott och hälsa 1 100
Matematik 1b 100
Matematik 2b 100
Naturkunskap 1b 100
Religionskunskap 1 50
Samhällskunskap 1b 100
Samhällskunskap 2 100
Svenska 1/Svenska som andraspråk 1 100
Svenska 2/Svenska som andraspråk 2 100
Svenska 3/Svenska som andraspråk 3 100

Programgemsamma ämnen Nivå Poäng
Företagsekonomi 1 100
Moderna språk/Modersmål 100
Juridik 1 100
Psykologi 1 1 50

Ämne Nivå Poäng
Entreprenörskap och
företagande
1 100
Företagsekonomi 2 100
Matematik – fortsättning 1b 100
Programfördjupning Nivå Poäng
Internationell ekonomi 1 100
Ledarskap och organisation 1 100
Marknadsföring 1 100

Ämne Nivå Poäng
Juridik 2 100
Juridik 3 100
Psykologi 2 50
Filosofi 1 50
Programfördjupning Nivå Poäng
Humanistisk och
samhällsvetenskaplig
specialisering
1 100
Internationella relationer 1 100
Retorik 1 100

Individuellt val Poäng
Individuellt val – åk 2 100
Individuellt val – åk 3 100
Gymnasiearbete Poäng
Gymnasiearbete 100

Information från Skolverket

På Skolverkets webbplats kan du läsa mer om Ekonomiprogrammet.

 

Bilder