Viktiga datum och ansökan
Håll koll på viktiga datum och hur du ansöker till Restaurang- och livsmedelsprogrammet här!
Se filmer från vårt program
Se våra elever svara på frågor från elever i årskurs 9.
Så här är programmet upplagt
På Restaurang- och livsmedelsprogrammet läser du följande gymnasiegemensamma ämnen:
- engelska
- historia
- idrott och hälsa
- matematik
- naturkunskap
- religionskunskap
- samhällskunskap
- svenska eller svenska som andraspråk
Programgemensamma karaktärsämnen är:
- hygienkunskap
- livsmedels- och näringskunskap
- måltids- och branschkunskap
- service och bemötande
Visita certifiering, branschens egen kvalitetssäkring
Restaurang- och livsmedelsprogrammet är sedan den 11 maj 2023 certifierat av Visita.
Programmets inriktningar certifierades var för sig. Mer information om certifieringen finns under respektive inriktning nedan.
Inriktningar
Inriktningen Bageri och konditori ger dig kunskaper som förbereder dig för att arbeta inom bageribranschen. Den ger de kunskaper som du behöver för såväl små- som storskalig verksamhet.
Vad lär jag mig?
Du får tillverka bröd, bakverk och konditoriprodukter. Du får också lära dig allt om tillverkningsprocessen från råvara till färdigt bakverk. Den här inriktningen ger dig kunskaper för att arbeta inom den hantverksmässiga delen av dessa näringar.
Visita certifiering
Restaurang och livsmedelsprogram blev den 11 maj 2023 certifierade. Inriktningen mot bageri och konditori är dessutom den första att certifieras i Sverige, vilket gör Polhemsskolan unik.
Certifieringen har kvalitetssäkrat att:
- de gymnasiala yrkeskunskaperna som erhålls i utbildningen, säkerställer anställningsbarheten hos eleverna och garanteras av certifieringens samarbetspartners, företagen inom besöksnäringen.
- det finns kvalitativa och strukturerade samarbetsprocesser mellan utbildningsväsendet och de samverkande lokala/regionala besöksnäringsföretagen.
- utbildningens samarbetspartners har en gemensamt framtagen värdegrundpolicy som gäller både i lärande på skolan och hos samarbetsföretagen inom besöksnäringen.
- utbildningens yrkeskurser följs upp och kvalitetssäkras kontinuerlig i samarbete mellan besöksnäringsföretagen och huvudmannen (ägaren av skolan).
- eleverna inom ramen för 2500 poäng kan läsa sig till den grundläggande högskolebehörigheten.
- eleverna innan de avslutar sina studier i årskurs 3 erbjuds genomföra Sveriges bagare & konditorers yrkesprov
Mer information om certifieringen finns att läsa om på Visitas hemsida.
Inriktningen Kök och servering ger dig kunskaper inom matlagning i offentlig eller privat restaurangverksamhet, servering och bararbete samt arbete inom besöksnäringen.
Vad lär jag mig?
Du lär dig grunderna för att laga näringsriktig och välsmakande mat. Du får planera menyer och välja råvaror samtidigt som du får lära dig att arbeta i högt tempo. Dessutom kommer du att få servera, duka och ge råd om mat och dryck. Arbete i servering innebär att du är restaurangens ansikte utåt i din direktkontakt med kunden.
Visita certifiering
Restaurang och livsmedelsprogram blev den 11 maj 2023 certifierade.
Certifieringen har kvalitetssäkrat att:
- de gymnasiala yrkeskunskaperna som erhålls i utbildningen, säkerställer anställningsbarheten hos eleverna och garanteras av certifieringens samarbetspartners, företagen inom besöksnäringen.
- det finns kvalitativa och strukturerade samarbetsprocesser mellan utbildningsväsendet och de samverkande lokala/regionala besöksnäringsföretagen.
- utbildningens samarbetspartners har en gemensamt framtagen värdegrundpolicy som gäller både i lärande på skolan och hos samarbetsföretagen inom besöksnäringen.
- utbildningens yrkeskurser följs upp och kvalitetssäkras kontinuerlig i samarbete mellan besöksnäringsföretagen och huvudmannen (ägaren av skolan).
- eleverna inom ramen för 2500 poäng kan läsa sig till den grundläggande högskolebehörigheten.
Mer information om certifieringen finns att läsa om på Visitas hemsida.
Så här arbetar vi
På programmet tränar du dig i yrket under verkliga förhållanden tillsammans med andra. Teori och praktik knyts ihop. Du får lära dig att samarbeta och möta kunder och gäster. Du tränar dig i att ta initiativ, vara flexibel, lyhörd, kreativ, arbeta självständig och tillsammans med andra. Du får planera, genomföra och kvalitetssäkra ditt arbete.
Efter gymnasiet
Vad du kan göra efter gymnasiet varierar beroende på vilken inriktning du väljer.
Bageri och konditori
Du kan välja att direkt börja arbeta eller också läsa vidare på högskola eller universitet eftersom programmet ger grundläggande högskolebehörighet.
Inriktningen ger möjlighet till arbete som bagare eller konditor.
Kök och servering
Du kan välja att direkt börja arbeta eller också läsa vidare på högskola eller universitet eftersom programmet ger grundläggande högskolebehörighet.
Inriktningen ger möjlighet till arbete som kock, kallskänka, servitris eller servitör.
Arbetsplatsförlagt lärande (APL) och lärlingsutbildning
Delar av utbildningen äger rum på en eller flera arbetsplatser i minst 15 veckor.
Vi har ett gott samarbete med respektive bransch vilket gör att du får erfarenheter och kontakter som du kan ha nytta av när du söker jobb.
Restaurang- och livsmedelsprogrammet ges som lärlingsutbildning under åk 3.
Högskolebehörighet på alla program
Alla våra program ger behörighet till högskola. Det innebär att du får grundläggande behörighet även när du väljer något av våra yrkesprogram.
Poängplan
Ämne | Nivå | Poäng |
---|---|---|
Engelska | 1 | 100 |
Engelska | 2 | 100 |
Historia | 1a1 | 50 |
Idrott och hälsa | 1 | 100 |
Matematik | 1a1 | 100 |
Naturkunskap | 1a1 | 50 |
Religionskunskap | 1 | 50 |
Samhällskunskap | 1a1 | 50 |
Svenska/Svenska som andraspråk | 1 | 100 |
Svenska/Svenska som andraspråk | 2 | 100 |
Svenska/Svenska som andraspråk | 3 | 100 |
Programgemsamma ämnen | Nivå | Poäng |
---|---|---|
Livsmedel- och näringskunskap | 1 | 100 |
Måltid och bransch | 1 | 200 |
Måltid och bransch | 2 | 100 |
Ämne | Nivå | Poäng |
---|---|---|
Bageri | 1 | 100 |
Choklad och konfektyr | 1 | 100 |
Konditori | 1 | 100 |
Programfördjupning | Nivå | Poäng |
---|---|---|
Bageri | 2 | 200 |
Bageri | 3 | 200 |
Konditori | 2 | 200 |
Konditori | 3 | 200 |
Färskvaror och delikatesser | 1 | 100 |
Ämne | Nivå | Poäng |
---|---|---|
Matlagning | 1 | 100 |
Mat och dryck i kombination | 1 | 100 |
Servering | 1 | 100 |
Programfördjupning | Nivå | Poäng |
---|---|---|
Matlagning | 2 | 100 |
Matlagning | 3 | 200 |
Matlagning | 4 | 200 |
Matlagning | 5 | 200 |
Styckning | 1 | 100 |
Färskvaror och delikatesser | 1 | 100 |
Individuellt val | Poäng |
---|---|
Individuellt val – åk 2 | 100 |
Individuellt val – åk 3 | 100 |
Gymnasiearbete | Poäng |
---|---|
Gymnasiearbete | 100 |
Information från Skolverket
På Skolverkets webbplats kan du läsa mer om Restaurang- och livsmedelsprogrammet.