Vasa International School
Vasaskolan

Vasa International School

Vasa International School är benämningen på de internationella profilerna inom Naturvetenskapsprogrammet och Samhällsvetenskapsprogrammet.

Prova Elev för en dag på Vasa International School

Läs mer om vad du får göra på besöket och hur du bokar här: Elev för en dag på Vasaskolan

Datum och tider för Vasa International School – Natur internationell profil:
Tisdag 11 februari klockan 09.00 – 15.00.

Datum och tider för Vasa International School – Sam internationell profil
Fredag 7 februari klockan 08.30 – 15.50.

Håll koll på andra viktiga datum och hur du ansöker till Vasa International School här!

Se våra elever svara på frågor från elever i årskurs 9

Så här är profilerna upplagda

På Vasa International School har vi de internationella frågorna i fokus. Detta sker ofta i samarbete över ämnesgränserna och vid flera tillfällen per läsår med engelska som arbetsspråk. Genom digitala samarbeten med skolor i andra länder breddar vi vår syn på omvärlden. Dessutom får du möjlighet att genomföra fältstudier utomlands inom ramen för din utbildning.

De länder Vasaskolan samarbetar internationellt med skiftar över tid, men några av de mer etablerade kontaktorterna är Trieste i Italien och Felianitx på Mallorca.

Programfördjupning

På Natur Internationell profil läser du Global Hälsa i årskurs 3 och på Sam Internationell profil läser du Globala Studier i årskurs 3. För en mer detaljerad beskrivning av kurserna – klicka in på respektive program under profiler nedan.

Engelska

Du läser engelska under alla tre åren på utbildningen. Förutom Engelska 5 och 6 läser du även fördjupningskursen Engelska 7.

Moderna språk

Språkutbildning är en viktig del av skolans internationalisering. Förutom engelska läser du åtminstone ett främmande språk till, antingen franska, italienska, kinesiska, spanska eller tyska. Beroende på ditt val av program läser du språk i ett eller två år. Oavsett program kan du välja att fortsätta med ditt språk ett tredje år, inom det individuella valet

Profiler

Här är den naturvetenskapliga arbetsmetoden i fokus. Det innebär bland annat att vi lär oss att arbeta laborativt, analysera våra resultat och dra slutsatser samt skriva olika typer av vetenskapliga texter både på svenska och engelska. Vi övar oss även på att argumentera och debattera vetenskapliga frågeställningar till exempel inom genteknik och miljöfrågor. Ett globalt perspektiv finns också med som en röd tråd genom alla tre år.

Matematik är ett viktigt ämne på programmet. De första två åren har du fem lektioner per vecka och du kommer även använda dina kunskaper i matematik i de övriga naturvetenskapliga ämnena. Du kan dessutom välja till en matematikkurs det tredje läsåret. Fysiken kommer in under det andra läsåret.

Där använder vi våra nyvunna fysikkunskaper för att kunna knyta an till viktiga samhällsfrågor som hållbar energiförsörjning och klimatförändringar. Din problemlösningsförmåga kommer att utvecklas under dina tre år och det kommer du ha stor nytta av i dina studier.

Under andra året har vi ett utbyte med en skola i Trieste där vi kommer genomföra fältstudier inom biologi, kemi och fysik. Då besöker vi olika institutioner vid universitetet. Det kulturella utbytet är också viktig del av resan och därför bor vi hemma hos värdfamiljer. Vi kommer även att ta emot italienska elever under årskurs två.

Under det sista året läser du fördjupningskurser inom profilen, mer avancerad engelska och kursen Global hälsa. Gymnasiearbetet pågår under hela läsåret där du fördjupar dig i ett naturvetenskapligt område som du själv valt.

Läs mer om Naturvetenskapsprogrammet. 

Samhällsvetenskapliga programmet med internationell profil ger dig en inblick i olika internationella och globala frågor. Utbildningen innehåller flera ämnesövergripande projekt, en progression mellan årskurserna, fältstudier och en förstärkning av engelskan. De ämnesövergripande projekten är väl etablerade och ger dig en helhetsbild inom många aktuella frågor, historiska händelser och religiösa, kulturella samt etniska aspekter.

Första läsåret fokuserar vi på att analysera olika samhällsfrågor utifrån vetenskaplig grund. Vi arbetar med att se skillnader på fakta och värderingar samt att kunna tolka information i flera ämnen såsom samhällskunskap, historia och geografi.

Under andra året har vi fältstudier på Mallorca där vi genomför undersökningar, besöker vår vänskola och gör studiebesök. Det kulturella utbytet är en viktig del av resan och vi bor hemma hos värdfamiljer. Klassen är dessutom värdar för de spanska eleverna när de senare under året besöker och bor hos oss.

Kunskaperna inom samhällskunskap och historia fördjupas också under det andra läsåret. Vi arbetar vidare med att skriva utredande texter, har seminarier och diskuterar på både svenska och engelska i de större projekten Lokalhistoria och Middle East, där flera ämnen samarbetar.

Under sista året på Sam Internationell läser vi flera kurser som har ett globalt fokus. Kursen Globala studier ger en utblick i världen och Samhällskunskap 3 jobbar med globala frågor utifrån olika samhällsvetenskapliga metoder och teorier. Inom dessa ämnen arbetar vi med globalisering, säkerhetspolitik, internationella relationer och konflikter. I slutet av läsåret förbereder och genomför vi ett större FN-rollspel där eleverna representerar olika länder när en aktuell internationell konflikt ska upp till förhandling.

Läs mer om Samhällsvetenskapsprogrammet.

Så här arbetar vi

På internationella inriktningarna möter du lärare som är engagerade och vill hjälpa dig få en helhetsbild av omvärlden. Vi tror att variation på lektionerna håller uppe motivationen och varvar därför med föreläsningar, elevaktiviteter, prov, laborationer, inlämningar, seminarier och debatter.

Arbetet sker ofta ämnesövergripande och varje termin är det något större projekt där flera ämnen är inblandade. Några av de projekt som finns är Indigenous Peoples, Poverty and Development, Chemistry in Society, The Middle East och Hållbar energiförsörjning. Projekten har genomgående ett internationellt fokus och digitala samarbeten med skolor i andra länder kan vara en del i projekten.

Som avslutning på dina tre år här deltar du i vårt UN Role Play/ UN Health Assemly där du får använda dig av alla dina kunskaper och färdigheter från dina tre år på gymnasiet.

Som elev på Vasa International School har du en stor del av dina lektioner samlade i en mindre skolbyggnad, där också flera av dina lärare har sitt arbetsrum. Detta ger en god gemenskap mellan elever på profilen och en närhet mellan elever och lärare.

Vasa International School på Instagram

Du som vill veta mer om vad som händer på Vasa International School och de internationella profilerna kan följa oss på Instagram.

Efter gymnasiet

Vad du kan göra efter gymnasiet varierar beroende på vilken inriktning du väljer.

Natur internationell profil

Programmet lägger grunden för fortsatta studier inom naturvetenskap, matematik, teknik och samhällsbyggande.
Inriktningen passar dig som vill fortsätta studera mot läkare, veterinär, geolog eller arkitekt. Programmet ger behörighet till de flesta utbildningar inom universitet och högskola.

Sam internationell profil

Utbildningen lägger grunden för fortsatta studier inom hela det samhällsvetenskapliga området.

Exempel på arbetsområden efter vidareutbildning är psykolog, lärare, journalist, socionom eller bibliotekarie.

Högskolebehörighet på alla program

Alla våra program ger behörighet till högskola. Det innebär att du får grundläggande behörighet även när du väljer något av våra yrkesprogram.

Poängplan

Naturvetenskapsprogrammet med internationell profil

Ämne Nivå Poäng
Engelska 1 100
Engelska 2 100
Historia 1b 100
Idrott och hälsa 1 100
Matematik 1c 100
Matematik 2c 100
Religionskunskap 1 50
Samhällskunskap 1b 100
Svenska/Svenska som andraspråk 1 100
Svenska/Svenska som andraspråk 2 100
Svenska/Svenska som andraspråk 3 100

Programgemsamma ämnen Nivå Poäng
Biologi 1 100
Fysik 1b 150
Kemi 1 100
Matematik – fortsättning 1c 100
Moderna språk/Modersmål 100

Inriktningsämnen Nivå Poäng
Biologi 2 100
Fysik 2 100
Kemi 2 100
Matematik – fortsättning 2c 100
Programfördjupning Nivå Poäng
Engelska 3 100
Naturvetenskaplig
specialisering – global hälsa
1 100

Individuellt val Poäng
Individuellt val – åk 2 100
Individuellt val – åk 3 100
Gymnasiearbete Poäng
Gymnasiearbete 100

Samhällsvetenskapsprogrammet med internationell profil

Ämne Nivå Poäng
Engelska 1 100
Engelska 2 100
Historia 1b 100
Idrott och hälsa 1 100
Matematik 1b 100
Matematik 2b 100
Naturkunskap 1b 100
Religionskunskap 1 50
Samhällskunskap 1b 100
Svenska/Svenska som andraspråk 1 100
Svenska/Svenska som andraspråk 2 100
Svenska/Svenska som andraspråk 3 100

Programgemsamma ämnen Nivå Poäng
Filosofi 1 50
Moderna språk/modersmål 100
Moderna språk/modersmål 100
Psykologi 1 50

Ämne Nivå Poäng
Geografi 1 100
Historia 2a 100
Religionskunskap 2 50
Samhällskunskap 2 100
Samhällskunskap 3 100
Programfördjupning Nivå Poäng
Engelska 3 100
Matematik 3 eller
naturkunskap 2
100
Humanistisk och
samhällsvetenskaplig
specialisering – globala studier
100

Individuellt val Poäng
Årskurs 2 100
Årskurs 3 100
Gymnasiearbete Poäng
Gymnasiearbete 100