Så fungerar yrkesutbildning

En yrkesutbildning passar dig som gillar en blandning av praktiska och teoretiska studier. Vuxenutbildningen erbjuder yrkesutbildningar, lärlingsutbildningar och yrkesutbildningar i kombination med sfi.

Vuxenutbildningen i Gävle kommun erbjuder ett antal gymnasiala yrkesutbildningar inom olika yrkesområden, motsvarande gymnasieprogrammen. Möjlighet finns även att läsa yrkesutbildning som lärling, både som enskild och i grupp. Om du har tidigare erfarenhet inom en specifik bransch kan du få delar av kurserna validerade.

Utbildningarna är anpassade för att matcha arbetsmarknadens behov och att nå de grupper som saknar eller behöver komplettera sin gymnasieutbildning.

Tre former av yrkesutbildningar

Vuxenutbildningen erbjuder yrkesutbildningar, lärlingsutbildningar och yrkesutbildningar i kombination med sfi.  Om du är osäker på vilken form av utbildning du vill läsa kan du kontakta en studie- och yrkesvägledare.

För dig som vill läsa till ett yrke men saknar fullständigt betyg från gymnasiet. Utbildningen sker på skolan, i vissa fall har du även praktik på en arbetsplats. Du studerar enligt kursens schema och förväntas kunna närvara på lektionerna.

För dig som vill genomföra en yrkesutbildning direkt på en arbetsplats. Du läser kurser från gymnasiet på din arbetsplats och ibland även på en skola. Vuxenutbildningen kan starta specifika lärlingsutbildningar inom ett visst yrkesområde som du kan söka till.

På arbetsplatsen har du en utsedd handledare. Handledaren har yrkeskunskaperna och hjälper dig att nå dina kursmål. Vi erbjuder även individuella lärlingsplatser, vilket innebär att du utifrån ditt eget önskemål om yrkesinriktning kontaktar företag och hittar din egen lärlingsplats. Utbildningstiden är individuell och utgår från ditt mål med studierna.

Sfi är 25 % av yrkesutbildningar i kombination med sfi. Yrkes- och sfi-lärarna har ett tätt samarbete för att skapa den bästa undervisningen för dig. Apl är en naturlig del av undervisningen.

Eftergymnasiala utbildningar

För dig som vill läsa en eftergymnasial yrkesutbildning finns det flera distansutbildningar där du kan ha en studiegrupp på plats i Gävle via Lärcentrum.

Ansök till din yrkesutbildning

Här kan du som är folkbokförd i Gävle kommun, Hofors kommun, Ockelbo kommun, Sandvikens kommun samt Älvkarleby kommun göra din ansökan. Du ansöker till någon av utbildningarna via webbansökan. Observera att webbansökan kräver e-legitimation.

Om du har skyddade personuppgifter ska du inte använda e-tjänsten. Använd istället denna blankett som du skriver ut och skickar med post till:

SKID, Vuxenutbildningen Gävle kommun, Box 825, 801 30 Gävle.

Även du som saknar e-legitimation kan använda blankett men skickar eller lämnar in den till adressen högst upp på blanketten.

Vid frågor kontakta Kundtjänst 026-17 80 00.

Ansök senast

Datum för när olika studieperioder startar och när du behöver ansöka hittar du på studieperioder och viktiga datum.

Behörighet, urval och karensregler

Då är du behörig

  • Du är bosatt i Sverige
  • Du behöver även ha förutsättningar att tillgodogöra dig utbildningen
  • Från och med andra kalenderhalvåret det år du fyller 20 år eller ha slutfört gymnasieutbildning.
  • Du har de förkunskaper som krävs för att följa utbildningen.

Yrkesutbildning i kombination med sfi:

  • För att kunna bli antagen till en kombinationsutbildning med sfi ska du studera på sfi-nivå.
  • Du ska ha förutsättningar att tillgodogöra dig utbildningen och ha de förkunskaper som krävs.
  • Intervjuer tillämpas i antagningsprocessen.

Urval

Ibland kan inte alla som söker en utbildning börja samtidigt, även om alla är behöriga. Läs mer om urval på Skolverkets webbplats.

Karensregler

Du som slutfört en yrkesutbildning eller sammanhållen utbildning hos Vuxenutbildningen i Gävle kan inte bli antagen till en ny utbildning förrän tidigast 9 månader efter slutförd yrkesutbildning. Det kallas karens. Det gäller även:

  • för beviljande av interkommunal ersättning vid ansökan i annan kommun.
  • om du har slutfört en yrkesutbildning i en annan kommun som du har beviljats interkommunal ersättning för.

Om du vill studera i annan kommun än Gävle

Du som bor i Gävle kommun och vill söka utbildning i annan kommun behöver göra en interkommunal ansökan (IKE). Här kan du läsa mer samt göra en ansökan.

Det här kan du läsa inom Gästrikevux

Ta del av utbildningar som våra samarbetskommuner anordnar och läs aktuellt kursutbud här nedan:

Ta kontakt med vuxenutbildningen i den kommun du vill studera om du har frågor kring utbildningar eller ansökan.