Du tar riktning mot Testebo 9-hålsbana, svänger av från Hamnleden vid skylten Naturreservat Testeboåns delta och kör så långt du kan på grusvägen. Där vägen tar slut behöver du gå två minuter till på en liten gräsbeklädd stig. Sedan är du framme vid museet – som egentligen inte finns.
ALAM, Avan Limbus Art Museum, är inte ett museum i vanlig bemärkelse. Det började som en soptipp, där man dumpat material från det rivna Gävle. Hans Limbus Tjörneryd menade att det var en viktig del av stadens historia som begravts på platsen. En del av det som gör platsen till en stor skulptur av vår kulturhistoria ligger alltså under jord och kan inte ses av besökaren.
Hans Limbus Tjörneryd utropade soptippen Avan i Gävle till ett museum år 1982. Under åren kompletterade han de nedgrävda, historiska delarna från staden Gävle med flera installationer, både ovan och under jord. Nedgrävt finns bland annat verket Digital Voyager som består av 700 gatstenar med siffran 7 ingraverad. Ovan jord kan du bland annat se ”Space sticks”, monoliter (höga stenar) och en landningsfyr för ”Unidentified flying art objects”.
Konstnären förvaltade platsen till sin bortgång 2022. För lite mer än ett år sedan tog Gävle kommun initiativet till att överta förvaltningen av Tjörneryds livsverk.
Nu gör Gävle Konstcentrum en satsning på att aktivera området, som ett led i uppdraget att värna om den fria viljan och tanken – just för att ALAM ger en unik möjlighet till fria tankeassociationer. Informationsskyltar har satts upp på området, en kortfilm har producerats och ett antal happenings ska genomföras, i äkta Limbus-anda.
–Det är ett säreget konstnärskap som funnits i Gävle i över 40 år. ALAM är en plats för eftertanke och fantasi, öppen för alla. Det här är ett nytt verksamhetsområde för Gävle Konstcentrum och i höst kommer det att genomföras flera evenemang på platsen, berättar Jan Stene, konstintendent på Gävle Konstcentrum.
ALAM utmanar både tanken om vad som är konst och ett museum. En udda plats, som är sann, öppen och tillåtande. Den berikas av dig som besökare och blir komplett först av din fantasi.
–Kanske kan ALAM bli en plats där Gävlebor kan samlas kring gränsöverskridande tankar, säger Jan Stene.
Hur platsen blir mottagen av allmänheten är en annan sak och det återstår att se. Men kanske behöver man inte förstå allt jämt? Det är nog en del av tjusningen i att vara just här. Det är tillåtet – och till och med uppmuntrande – att se bortom det vi vanligen ser.
Satsningen finansieras av pengar som kommer från Agnes och Sigurd Wallbergs donationsfond.
Höstens programpunkter
- Technopicknick 31 augusti klockan 14.00
- Ufospaning med Clas Svahn (ordförande för Ufo-Sverige) 19 september
- Utomhusbio 25 september
Här kan du se filmen och läsa mer om Hans Limbus Tjörneryd och ALAM.