Jag träffar Riitta Tjörneryd på Konstcentrum i Gävle. Lite för tidigt, med tanke på att hon måste elda i huset, gå ut med hunden och ta sig hit.
– Och mata fåglarna. Det är inte lätt för dem att hitta mat när så många har anlänt i förväg, säger Riitta när vi möts.
Riittas omtänksamhet för djuren avslöjar hennes varma person. Det märks att hon har varit konstlärare, för hon pratar med en pedagogisk lätthet om skapandeprocessen och vad den kan resultera i. Det är välkommet att inte vara insatt. Konst är och ska vara något för alla.
– För mig handlade det om att lära eleverna att förstå och se, inte bara iaktta. Det är en stor skillnad. Man kan lära ut materialkunskap och hur ljuset faller. Men jag tror inte att man ska in i den skapande processen. Den är till för konstnären och växer fram inuti, förklarar Riitta.
Riitta Tjörneryd är verksam som bildkonstnär, skulptör och fotograf i Gävle. 1976 gjorde hon sin första soloutställning och har sedan dess varit representerad i olika länder, i både offentliga och privata samlingar.
Människan och djuren har inspirerat henne genom åren, och relationen dem emellan. Riitta menar att man behöver se både djur och människor inifrån och ut för att förstå. Det är tydligt vilket bidrag i salongen som är hennes.
– Jag satt utanför hägnet varje dag i två månader och studerade Santino och de andra schimpanserna. När jag gick igenom negativen efteråt såg jag den här bilden, säger Riitta och pekar på fotot i hennes konstverk. Den påminner mig om Tänkaren av Auguste Rodin.
Santino var en av schimpanserna som dog i samband med rymningen i Furuviksparken i december 2022. Det var efter den tragiska händelsen som Riittas konstverk växte fram, som en demonstration mot grymheten i tamdjursindustrin.
– Det är Santino som har målat tavlan. Han hade en teknik med penseln och drog extra stora drag med den guldiga färgen, under tillsyn av Ing-Marie Persson.
Riitta var länge osäker på om hon skulle skicka in ett bidrag till årets salong. Hon trodde att konstverket var för kontroversiellt för Gävle Konstcentrum. Men hon blev antagen.
– Jag har insett att konstverket ska vara här. Jag vill att människan ska stanna upp ett tag och fundera över hur djuren ser oss. För mig är mitt bidrag till årets vårsalong en tyst minut, säger Riitta.
Riittas konstverk är ett av många som väcker starka känslor i årets utställning. Vårsalongen 2023 är fylld med nästan 100 verk skapade av 48 konstnärer.
– Publiken kommer att uppleva en annan trängsel och mustighet i konsthallen. Det är nog trots allt så en salong ska vara, mångfasetterad och fylld till brädden på ett smakfullt sätt, säger Jan Stene, konstintendent på Gävle kommun.
Vårsalongen 2023 öppnar den 1 april kl. 12.00 på Gävle Konstcentrum.