Förslag
Analyser, inventeringar och dialog med Gävleborna ligger till grund för förslagen. Här kan du se förslagen på hur parkens olika områden kan utvecklas.
Kulturhistorisk del
I det här förslaget finns en informationsskylt vid entrén, cykelställ, boulebana, ny toalett, solsoffor, belysning, cykel- och gång väg samt planteringar och planteringar och träd.
Lekplatsen och gräsyta
I det här förslaget finns en utökad lekpark tillgänglig, solsoffor, plaskdamm med lekredskap och fontän, grillplats, scen, gångväg och blommande och bärande buskar.
Staffansparken
I det här förslaget finns en ny entré och ett nytt stråk, pergola, bibäddar, yta med grill, belysning, aktivitetsyta och en del slyröjning.
Här kan du läsa parkutvecklingsplanen för Stenebergsparken.
Syfte
Stadsdelen Brynäs och området omkring utökas och växer. Vi vill se till att Stenebergsparken bevaras och utvecklas till en levande och attraktiv stadsdelspark för närboende och besökare. Utredningen syfte var att göra en utvecklingsplan för hur parken kan utvecklas och bevaras över tid.
Om Stenebergsparken
Stenebergsparken har en rik historia och är en viktig stadsdelspark för Brynäs och Gävle i stort. Parken ritades av Lars Israel Wahlman, arkitekt/landskapsarkitekt, känd för bland annat Engelbrektskyrkan i Stockholm. Tanken var att Stenebergsparken skulle bli en park för boende i området som hade långt till Boulognerskogen och Stadsträdgården. Stenebergsparken invigdes 1925. Den hade fokus på barnens lek och med många ytor för aktivitet. Lars Israel Wahlmans förslag blev inte genomfört fullt ut på grund av ekonomiska svårigheter efter första världskriget. Dagens park är präglad av olika kompletteringar som gjorts under årens lopp. Den senaste förändringen i parken genomfördes 1978 av landskapsarkitekt Ingvar Tiveskog.
Plats
Stenebergsparken – Google Maps
Tidplan
Parkutvecklingsplanen är ett planeringsunderlag för hur arbetet med utvecklingen av parken bör fortgå. Under 2024 kommer enklare åtgärder utföras som till exempel förbättrade gångstråk, slyröjning, nya planteringar, byte av bänkar, cykelställ och soptunnor. Nästa steg är att ta fram en handlingsplan för resterande förslag i parkutvecklingsplanen.
Gävleborna tyckte till
Dialoger med Gävleborna – enkät, workshops och aktiviteter
Syftet var att samla in underlag från Gävleborna till en parkutvecklingsplan för Stenebergsparken.
- Digital enkät. Mellan 15 mars och 30 april 2023 kunde invånarna lämna synpunkter om parken i en digital enkät på gavle.se
- Workshop med Fridsgården Brynjan
- Gåtur i parken med förskolebarn från Stenebergsgårdens förskola
- Dialogmöte med PRO Söder
- Feriearbetare som fick i uppgift att intervjua unga och användare av parken under två veckor
Här är några av de förslag som kom in
- Många uppskattar träden, planteringarna och promenadstråken i parken
- Många önska fler och bättre sittplatser
- Fler blommor och planteringar
- Bangolfen är viktig för platsen
- Arrangera fler evenemang i parken
- En bättre toalett och grillplatser med bänkar och bord
- Lekplatsen behöver utvecklas och ha bättre tillgänglighet
- Belysningen bör förbättras
- Ängsytor, plats för odling och bärbuskar
- En bättre vattenlek och bassäng
- Ingången från Södra Hospitalsgatan ska öppnas upp igen.
Vi tackar för alla synpunkter och förslag!
Vad är en utredning?
Utredningen syftar till att ta fram ett underlag inför framtida planeringsarbeten för parken. I utredningen ser vi över brister, vad som är möjligt att genomföra, i vilken omfattning och vidare arbete. I utredningen beskrivs mål och effekter. Utredningen ska leda till en övergripande utvecklingsplan för Stenebergsparken. Planen ska fungera som ett beslutsunderlag.