Gävleborna har fått ge synpunkter på detaljplanen i kvarteret där nya kultur- och bildningscentrum ska byggas

Daniel Olsson, ordförande i samhällsbyggnadsnämnden.
Nu är granskningsperioden för detaljplanen i kvarteret där nya Kultur- och bildningscentrum ska byggas avslutad. Den 22 oktober var det tre granskningsmöten i Konserthuset, två fysiska och ett digitalt, för Gävleborna om kvarteret Gefle Vapen. Mötet var en del i den demokratiska processen i att kunna påverka detaljplanen. Detaljplanen avgör vad och hur du får bygga på en plats.  

-Platsen där stadsbiblioteket ligger idag är en av de mest välbesökta i vår kommun. Vi hoppas att Kultur- och bildningscentrum ska bli ännu mer välbesökt med fler verksamheter. Många personer kommer också att passera byggnaden i Gävle som kommer att skapa vår stadsbild, säger Daniel Olsson, ordförande i samhällsbyggnadsnämnden, som är politiskt ansvarig för att ta fram den nya detaljplanen.

Flera utredningar har gjorts
Sara Bylund är ansvarig planingenjör på Livsmiljö och berättade att platsen ligger i ett kvarter inom riksintresse för kulturmiljövård. Och flera utredningar har gjorts bland annat en arkeologisk, en hydrogeologisk och en kring släntstabilitet. Detaljplanen anger att en eventuell källare ska ha en vattentät konstruktion. Detaljplanen reglerar också höjden på den byggnad som får byggas på platsen. Detaljplanen innebär att en högre del kan byggas mot Slottstorget och en lägre del mot Gamla Gefle för att smälta in i omgivningen.

Solstudier och mötesplats
På mötet tog deltagarna upp frågor om stabilitet längs kajen, pålning, tilltalande utseende på nya byggnaden, tidplan och hur solen påverkar hus i Gamla Gefle. Några längtar efter ett nytt bibliotekshus med många funktioner och aktiviteter eftersom det har pratats om det länge och att huset kan fungera som bra mötesplats för pensionärer.

Byggprojektet Kultur- och bildningscentrum har en budget för 400 miljoner kronor (mkr) och 370 mkr går till bygget och 30 mkr till inventarier.

Granskningsperiod 8-29 oktober
Under granskningen, som pågick 8 oktober – 29 oktober, har myndigheter och allmänheten haft möjlighet att lämna synpunkter på planförslaget. De måste lämnas in skriftligt antingen via en e-tjänst på kommunens webbplats eller via post.