Gävle kommuns ekonomiska resultat för 2024 är nu klart

Bokslutet visar ett bättre resultat än vad som var budgeterat, men trots det gör kommunen ett underskott på 129,7 miljoner kronor för 2024. Just nu arbetar samtliga nämnder för att komma till rätta med underskottet.

Några av de bakomliggande orsakerna till kommunens underskott är:

  • Till följd av inflation med lägre inkomstbasbelopp och högre prisbasbelopp har pensionskostnader ökat med ca 20% det vill säga 257 mnkr.
  • Gävle kommuns totala personalkostnader ökade med 83,8 mnkr, det vill säga 2%.

– Politiskt har vi arbetat intensivt för att ställa om utifrån lägre befolkningsprognoser och minskad tillväxt och därmed förbättra vårt ekonomiska utfall. Nämnderna har jobbat hårt för att hantera en svår tid där ekonomin behöver anpassas samtidigt som verksamheterna behöver effektivisera och ställa om till nya behov och förutsättningar. Detta behöver ske på ett sätt som gör att medarbetarna både kan involveras och bidra till de förändringar som behövs. Där behöver vi vässa vårt arbete, säger Åsa Wiklund Lång (S), kommunstyrelsens ordförande.

Exempel på beslut som kommunen har fattat för att minska sina kostnader:

  • Pausat flera exploateringsprojekt
  • Anpassat bostadsbyggandet till marknaden
  • Påbörjat omställningen inom socialtjänsten till mer egen öppenvård i stället för externa placeringar
  • Låtit bli att använda de reserver som fanns budgeterade
  • Infört tillfälligt anställningsstopp

Nämndernas resultat 

Sammanslaget visar nämnderna en avvikelse mot budget på -91,7 mnkr. Motsvarande siffra för 2023 var 107,0 mnkr, vilket innebär en förbättring. De tre välfärdsnämnderna (Omvårdnadsnämnden, Arbetsmarknads- och funktionsrättsnämnden och Socialnämnden) visar underskott som kräver fortsatt hantering. Samhällsbyggnadsnämndens underskott kopplas mestadels till ökade snöröjningskostnader. Utbildningsnämnden och Kommunstyrelsen visar ett positivt resultat.

– En kommun får inte gå med underskott utan att agera. Vi behöver därför göra förändringar som ger effekt på ekonomin både i det korta perspektivet, här och nu, och i ett längre perspektiv för att få en hållbar ekonomi över tid. Så långt vi kan är ambitionen att tänka på kommunen som en helhet. Alla nämnder måste bidra till helheten. Arbetet styrs utifrån politiska prioriteringar och påverkas framåt av samhällsutveckling och konjunkturläge, säger Martin Svaleryd, ekonomidirektör.