– Programmet är fullt av intressanta inslag. Genom till exempel utställningar, filmvisningar, musik och föreläsningar vill vi höja kunskaperna om minoriteter för alla intresserade invånare oavsett ursprung, säger Karl Wedin, kultursamordnare på Gävle kommun.
Minoritetsveckan i Gävle arrangerades för första gången år 2019 för att synliggöra de nationella minoriteterna och för att erbjuda kulturaktiviteter ur ett minoritetsperspektiv. De fem minoriteterna sverigefinnar, samer, romer, judar och tornedalingar har bott i landet i hundratals år och deras kultur och språk är en viktig del av det svenska kulturarvet. Trots detta är medvetenheten om våra egna minoriteter relativt låg bland allmänheten.
– Minoritetsveckan har lyckats öka intresset och kunskapen om minoriteterna, arrangemangen har varit välbesökta sedan 2019 då Minoritetsveckan arrangerades för första gången i Gävle. Vi upplever att den har varit väldigt uppskattad både av minoriteterna och allmänheten, säger Caroline Engberg, chef för social hållbarhet i Gävle kommun.
Gävle kommuns deltagande är en del av ett regionalt samarrangemang där Länsstyrelsen Gävleborg, Region Gävleborg och andra kommuner i länet deltar.
Kontakt:
Karl Wedin, kultursamordnare, Gävle kommun
Tel. 070-084 85 22
Pilvi Mattila Sundberg, strateg social hållbarhet med inriktning nationella minoriteter
Tel. 070-167 54 59
Fakta:
Sverige har fem nationella minoriteter med sina respektive minoritetsspråk:
- samer och samiska
- sverigefinnar och finska
- tornedalingar och meänkieli
- romer och romani chib
- judar och jiddisch