Gävle kommun utbildar språkombud inom vård och omsorg

Under 2024 utbildar Välfärd Gävle 80 så kallade språkombud. Det är medarbetare inom vård och omsorg som ska jobba särskilt med språk och språkförståelse på den egna arbetsplatsen.

Granskningar har visat att språkliga brister är ett utbrett problem inom vård och omsorg. Socialstyrelsen utreder därför språkkrav för personal i äldreomsorgen.

De språkombud som nu utbildas inom kommunen arbetar inom hemtjänst och boenden och de första 21 blir klara med sin utbildning i början av juni.

– Att vara språkombud handlar om att arbeta för ett öppet och tillåtande klimat där alla i arbetsgruppen vågar prata och skriva och alla kan kommunicera effektivt, oavsett språkliga eller kulturella bakgrunder, säger Malin Sandin, språkombudsutbildare vid vuxenutbildningen i Gävle.

Språkombuden ska kunna ge stöd i vardaglig språkanvändning i samtal och dokumentation och hjälpa kollegor som har ett annat modersmål än svenska. Språkombudet kan också vara med vid introduktion av nya medarbetare och se till att skriftlig information på arbetsplatsen är lätt att läsa och förstå. Uppdraget som språkombud ingår som en del i det ordinarie arbetet.

– Genom språkombuden tar vi ett stort steg mot att riva språkliga barriärer på arbetsplatsen. Språkombuden kommer att spela en nyckelroll i att stödja sina kollegor och bidra till en mer inkluderande arbetsmiljö. Helt enkelt ett utmärkt exempel på hur vi kan arbeta för att möta den utmaning välfärden står inför med framtida kompetensförsörjning, säger Eva Älander (S), ordförande i omvårdnadsnämnden.

Kontakt

Malin Sandin, ansvarig för språkombudsutbildningen och utbildningen språkutvecklande ledarskap för chefer vid vuxenutbildningen, Gävle kommun, tfn 070-084 08 74
Eva Älander (S), ordförande i omvårdnadsnämnden, tfn 026-17 87 61