I början av projektet fick deltagarna beräkna sina koldioxidutsläpp baserat på deras inköp via appen Svalna. Alla köp kategoriseras och utifrån kategori beräknas utsläppen. Vid invägningen låg medel för utsläppen på 10,9 ton koldioxid per år, vid utvägningen nu i slutet av projekttiden hade utsläppen minskat till 7,5 ton koldioxid per år. En minskning på drygt 30 procent.
Även deltagarnas avfall vägdes vid två tidpunkter för att se om det blev någon förändring.
- Restavfall gick från 1,36 kg per person och vecka till 0,56 kg, en minskning med 58 procent.
- Matavfall gick från 1,37 kg per person och vecka till 1.05 kg, en minskning med 23 procent.
– Jag blir så otroligt stolt över våra fantastiska omställare som vi har i Gävle! De ser till att leda den utveckling som hela samhället behöver göra, det är otroligt imponerande. Samtidigt ser vi ju att det måste bli enklare att göra rätt, många föräldrar är till exempel rädda för trafiksituationen och låter inte sina barn cykla till skolan, samtidigt som svenska barn rör sig minst i Norden. Så nu tar vi med oss våra omställares erfarenheter för att bygga ett ännu mer hållbart samhälle där det är lättare att göra rätt! säger Therese Metz, kommunalråd (MP) med särskilt ansvar för miljö och klimatfrågor.
Totalt i de 32 hushållen fanns 106 deltagande personer, 55 vuxna och 51 barn. Genom teman som biffen, bilen, bostaden, butiken och börsen har de guidats, fått ny inspiration och testat nya vägar för att minska sin klimatpåverkan. Anna Brisfjord deltog i Hållbar vardag med sin familj på två vuxna och ett barn.
– Det har gått bra, det har varit mycket givande och inspirerande resa, synd det tar slut, men man får fortsätta resan hos sig. Jag har lärt mig massor och fått upp ögonen för massa nya saker, säger Anna Brisfjord
– Jag har börjat tänka ännu mer på sopsortering, både hemma och i garaget, och matsvinn. Det slängs onödigt mycket mat som är bra. Bara som ett exempel lökskal, kan man göra lökkrydda av. Jag återvinner mer och en del material tar jag med till jobbet, på förskolan, där vi arbetar mycket med hållbar utveckling och återvinner allt som går.
Kampanjen genomfördes med medel inom projektet Viable Cities som är ett nationellt innovationsprogram. Gävle är en av 23 städer i Sverige och arbetar tillsammans mot missionen ”klimatneutrala städer 2030 med ett gott liv för alla inom planetens gränser”.
Deltagande aktörer i Hållbar vardag: Gävle kommun, Svalna, Gävle Energi, Gästrike Återvinnare, Gavlegårdarna, Energi- och klimatrådgivningen Gävle, Konsument Gästrikland, MatVärden, Studiefrämjandet och X-trafik.
Kontakt:
Therese Metz, kommunalråd (MP) med särskilt ansvar för miljö och klimatfrågor,
Telefon: 026-17 81 27
Anna Brisfjord, deltagare Hållbar vardag,
Telefon: 073-383 28 89
Bodil Dürebrandt, projektledare Hållbar vardag i Gävle,
Telefon: 026-17 80 63