Betydelsefulla träd samt viktiga trädbestånd ska värnas och bevaras
Äldre, stora träd innehar alla de värden ett träd kan ha estetiska, historiska, biologiska och pedagogiska värden. Det går förlorat med varje enskilt åldrat träd som försvinner. Därför är det av största vikt att bevara de träd som idag är stora.
Både vid detaljplanering och exploatering av områden ska värdefulla befintliga träd skyddas och bevaras. För Gävle karaktäristiska trädbestånd samt träd i historiska kulturmiljöer och trädområden med biologisk betydelse ska värnas.
Exempel på karaktärer som bör bevaras är alléer och de typiska tallbestånden som återfinns inom såväl parkområden som bostadsområden. Avsteg från policyn ska avgöras genom dialog i varje enskilt fall.
Kommunens uppdrag vid bedömning av träd vid inkommande önskemål om trädfällning är i första hand att se till helheten och det totala trädbeståndet.
Träden ska skyddas vid markanvändning ovan och under jord samt mot åverkan
Tillräckligt med utrymme runt träd ska reserveras vid markarbeten. I det reserverade utrymmet gäller att ingen grävning får ske, inte heller kompaktering av marken genom framförande av fordon eller uppställning av material är tillåtet.
Träden ska även skyddas vid till exempel evenemang som riskerar skada träden mekaniskt eller genom markkompaktering.
Träd på kommunal mark får aldrig fällas eller beskäras utan tillstånd. Det är kommunens ansvar att agera vid otillåten grävning i närhet till träd, otillåten trädfällning och vid åverkan på träd som till exempel ringbarkning eller annan skadegörelse.
Trädens behov av livsrum ska beaktas vid detaljplanering, projekte- ring och plantering
Redan i planeringsstadiet ska träden beredas tillräckligt med fredat utrymme där marken inte kompakteras med maskiner, utsätts för grävning eller ledningsdragning.
Vid nyplantering ska trädens planteringsbäddar vara väl tilltagna och byggas upp så att tillväxt och lång livslängd främjas.
Träden ska erbjudas utrymme som även räcker för artens vuxna slutstorlek och karaktär. Rätt sorts träd planteras på rätt plats från början.
De befintliga trädens vitalitet ska bibehållas och vid behov förbättras
Trädinvesteringar ska förvaltas så att träden trivs och utvecklas optimalt. Gröna ytor där träden kan erbjudas goda livsrum ska i mesta möjliga mån bibehållas. Trädens vitalitet bör där det är möjligt förbättras genom att intilliggande hårdgjorda ytor öppnas upp.
Kommunens trädskötsel ska sträva mot att upprätthålla säkerheten för människor och egendom. Skötseln ska ske med miljöhänsyn och med metoder som främjar trädens hälsa på lång sikt. Vid skador på träd ska motåtgärd sättas in så snart som möjligt för att påskynda läkning.
Ett varierat trädbestånd ska eftersträvas både när det gäller art- och ålderssammansättning
Genom att undvika monokultur blir träden mindre känsliga för sjukdomar och insektsangrepp. Ett rikt utbud av arter begränsar konsekvenserna för trädbeståndet vid klimatförändringar.
Där områdets historiska karaktär inte kräver en viss trädart bör trädbeståndet byggas upp av ett brett urval av olika trädarter. För Gävle kommun oprövade trädarter testas och utvärderas i första hand i anlagd parkmiljö. Allt växtmaterial kontrolleras.
En kontinuerlig föryngring av trädbeståndet ska eftersträvas för att beståndet ska vara fortsatt vitalt.
Intresset för och kunskapen om träd ska ökas hos allmänhet, för- valtningar och entreprenörer
En ökad kunskap om träd skapar förhoppningsvis ett större intresse och förståelse för träd och deras värde. Detta leder troligen i sin tur till att färre träd skadas eller fälls vid exploatering, grävning och byggnation samt att trädens status höjs i samhällsplaneringen. På sikt får vi då flera positiva effekter som till exempel att den biologiska mångfalden gynnas.