I december 2024 hölls en återsamlingsträff och avslutning för Preventionsprojektet mot könsstympning i Andersberg. Initiativet har sitt ursprung i Sätra som nu tagits vidare i Andersberg.
Vid avslutningen samlades ett tjugotal representanter från skola, förskola, familjecentral samt andra lokala aktörer för att fika och diskutera förutsättningar för ett gott samarbete framåt i stadsdelen. För det fortsatta arbetet har en lokal samordnare utsetts från Familjecentralen Andersberg.
Under mötet avtackades även projektledaren från Gävle kommun som varit med från början i stadsdelen Sätra tillsammans med Länsstyrelsen Gävleborg, Region Gävleborg och ideella aktörer. Projektet initierades av Familjecentralen i Sätra som lyfte frågan.
Familjecentralen i Sätra initierade samverkansprojekt
Redan 2019 påbörjades projektet Prevention könsstympning i stadsdelen Sätra av Familjecentralen som är en samverkansform mellan Region Gävleborg och Gävle kommun. Verksamheten innefattar mödrahälsovård, barnhälsovård, öppen förskola och förebyggande socialtjänst. Verksamheten erbjuder bland annat föräldragrupper och i det sammanhanget lyftes frågor om könsstympning från föräldrar. Frågan lyftes också av andra aktörer i stadsdelen Sätra.
Projektets syfte var att förebygga och upptäcka könsstympning av flickor och kvinnor, samt att skapa interna rutiner och en samverkansöverenskommelse för en sammanhållen vårdkedja. De medverkande verksamheterna var familjecentralen, mödrahälsovården, barnhälsovården, socialtjänsten, förskolor, skolor, hälsocentralen, kvinnokliniken, barnkliniken, ungdomsmottagningen och Barnahus Gävleborg. Vill du veta mer, läs här Samverkan för att förebygga kvinnlig könsstympning – Region Gävleborg. Högskolan i Gävle har utvärderat projektet.
Om könsstympning
Könsstympning av flickor och kvinnor är en allvarlig kränkning som medför ett stort lidande. Av FN, EU och andra organisationer och myndigheter ses könsstympning av flickor och kvinnor idag som ett uttryck för hedersrelaterat våld och förtryck, och som en kränkning av barns och kvinnors mänskliga rättigheter.
Könsstympning av flickor och kvinnor är förbjudet i Sverige sedan 1982 men få fall av fällande domar finns.