När barn och unga blir sedda, hörda och bekräftade och får vara i ett sammanhang där de möter gränser växer de. Det i sin tur leder till bättre resultat i skolan och en möjlighet att utvecklas till en trygg människa.
Brottsförebyggarna i Gävles mål är att barn och ungdomar ska känna sig trygga och bli sedda, vilket kan förhindra att de hamnar i utanförskap, våld, drogmissbruk eller kriminalitet. För att nå dit stöttar de vuxna som arbetar med barn och unga i deras ordinarie verksamheter när de genomför insatser.
– Att jobba våldförebyggande är ett både spännande och utmanande arbete. Vi vill skapa ett tryggare samhälle för alla och att stärka de som möter de unga dagligen i olika verksamheter är en viktig insats, säger Jonas Nordström Pettersson, samordnare BIG.
En viktig del i BIG:s arbete är att se till att det finns olika mötesplatser där barn och unga kan bygga positiva relationer med vuxna och jämnåriga. Därför samarbetar de med föräldrar, personal i förskola och skola, fritidsgårdar, polisen, socialtjänsten, idrottsledare, vuxenvandrargrupper med flera.
– Samverkan betyder 200%. Det är en förutsättning, utan varandra är vi ingenting, säger Nanny Hörnqvist, samordnare BIG.
Brottsförebyggarna i Gävle utbildar vuxna i våldförebyggande insatser som Mentorer i våldsprevention, MVP. Här ges deltagarna möjlighet att reflektera kring vad som är våld, samt hur våld påverkat ens eget liv.
– Efter en genomförd utbildning beskriver många att de fått nya insikter som i sin tur stärker dem i deras arbete med barn och unga. Då känner man verkligen att ens jobb är meningsfullt, säger Nanny Hörnqvist.
#enveckafrifrånvåld #tasnacket #gävlefrittfrånvåld #frifrånvåld