Den som kontaktar enheten för att få hjälp får beskriva sin situation. Därefter utreder enheten och fattar beslut om vilket stöd och vilka insatser som är aktuella för personen. Finns det ett behov av stöd eller skydd genast kan den sökande få det. Utöver utredning och skydd kan sökande även få stödjande insatser som till exempel råd, stöd och behandling.
– När vi från enheten kommer in i människors liv så är det med anledning av att det redan förekommit någon form av våld. Vårt uppdrag är att ge stöd och skydd för att människor på sikt ska kunna leva i en tillvaro fri från våld och stärka personens egna resurser för att undvika nya destruktiva relationer, säger Malin Lindqvist, socialsekreterare.
På enheten Våld i nära relation kan familjebehandlare och socialsekreterare arbeta tillsammans med en helhetssyn för enskilda individer och hela familjer.
– Att arbeta med utsatta är givande och lärorikt men kan också vara utmanade eftersom vi arbetar med personer i kris. Men jag känner att jag kan påverka när vi får vara en del av den process som bidrar till en upprättelse för den utsatta. När vi får vara med att bidra till en tillvaro fri från våld. Det kan ske genom att klienten tar emot stöd och skydd, polisanmäler och att förövaren lagförs, säger Malin Lindqvist.
- Läs fler medarbetare och samarbetspartners berättelser om deras våldsförebyggande arbete.
- Läs mer om kommunens våldsförebyggande arbete här.
- På 1177s webbsida kan du som behöver råd och stöd ta kontakt via mejl, chatt eller telefon.
#enveckafrifrånvåld #tasnacket #gävlefrittfrånvåld #frifrånvåld